Удавана економія: за водопостачання рівняни платитимуть менше, але повірку лічильників робитимуть самі

Розрахунки нових тарифів подали до НКРЕКП

Процес повірки водолічильників. Одночасно можуть перевірити десять засобів індивідуального обліку

Коли саме для рівнян будуть затвердженні тарифи на послуги водопостачання та водовідведення на 2018 рік, наразі не відомо, оскільки розрахунки тільки подали в Національну комісію, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Втім вже відомо, що в тарифах не буде передбачено витрат на повірку лічильників, як це було досі. Законодавці вирішили – якщо квартира знаходиться в приватній власності, значить за все майно, що є в ній, має відповідати саме власник помешкання. У тому числі і за індивідуальні засоби обліку (лічильники). Чи вигідно це для споживачів, з’ясовував кореспондент Press-Центр.

Варто зазначити, що ідея, аби повірку лічильників проводили їх власники, не нова. Так було до січня минулого року. Потім вартість цієї послуги розбили рівномірно на три роки – термін, після завершення якого обов’язково потрібно перевіряти індивідуальні засоби обліку, і заклали по кілька копійок щомісяця у тариф. В нинішньому тарифі це – 32 копійки на кожному використаному кубічному метрі води.

Саме на стільки НКРЕКП зменшила вартість послуг рівненського водопостачального підприємства, вивівши цю послугу із загального тарифу. Тож тепер, після того, як затвердять нові тарифи на послуги водопостачання і водовідведення, повіркою лічильників займатимуться їх власники.

З моменту розпломбування лічильника на його повірку відводиться 30 днів. У цей час нарахування за отримані послуги проводитимуть за середнім показником використаної води впродовж трьох попередніх місяців. А потім, якщо повірку не провели вчасно – згідно із нормою, залежно від кількості зареєстрованих у квартирі людей.

Лариса Павлівна проживає в приватному будинку у Рівному на вулиці Гранична. Каже, що лічильник на холодну воду встановила ще її мати, тож його повірку робили вже не раз. Останню проводили ще за гроші власниці помешкання три роки тому. Зізнається, що про нововведення передбачене Законом про комерційний облік чує вперше, але каже, що нинішня система її цілком влаштовувала.

Раніше забували вчасно проводити повірку. Самі розумієте, коли приватний будинок, то за всім одразу важко услідкувати. Тож нам постійно нараховували якісь там «штрафи». Коли цю послугу включили в тариф, стало значно зручніше. Для прикладу, цього разу, коли підійшов термін повірки, мені повідомили в рахунку за послуги і в абонентській службі, коли здавала їм показники лічильника. Я лише узгодила дату і час. Не треба бігати, шукати спеціаліста, як це було раніше. Працівники водоканалу зняли лічильник, повірили, а потім принесли і встановили назад.

Працівники водоканалу самі демонтують лічильники і потім, після повірки, встановлюють назад

У службі ремонту та повірки водолічильників підприємства «Рівнеоблводоканал» запевняють, що після нововведення в їх роботі нічого не зміниться. Зараз їх працівники щодня повіряють до 30-ти лічильників. А це – шість – сім адрес і по 20 кілометрів пішки на кожного з п’яти контролерів.

Саме працівники служби проводять попередній запис тих, кому треба провести повірку, потім узгоджують з ними зручну дату і час. З 8-ї до 12-ї години демонтують, далі повіряють у власній сертифікованій лабораторії в присутності спеціаліста з Держстандартметрології, який підписує висновок про придатність для подальшого використання засобу обліку. А після обіду - з 13-ї до 17-ї години приносять і встановлюють лічильники їх власникам. Вони ж, а також колеги з абонентської служби, нагадують споживачам, коли прийшов термін перевірити точність роботи квартирного водолічильника.

Начальник служби ремонту та повірки водолічильників підприємства «Рівнеоблводоканал» Микола Жук

Звичайно, зараз нашим абонентам зручніше. Навіть з огляду на те, що не потрібно одразу всю суму платити за повірку лічильника. Сьогодні у нас на обслуговуванні близько 90 тисяч приладів індивідуального обліку води. Крім того, надаємо послуги зі встановлення луцьких лічильників, які зазвичай беруть у квартири. Вони добре зарекомендували себе в експлуатації. Та й ціни можемо запропонувати нижчі навіть, ніж на ринку, бо напряму працюємо із заводом виробником - говорить начальник служби ремонту та повірки водолічильників підприємства «Рівнеоблводоканал» Микола Жук.

До слова, спеціалісти служби ремонту та повірки водолічильників підприємства «Рівнеоблводоканал» - не єдині в обласному центрі, хто надає подібні послуги. На цьому ринку працюють ще дві приватні фірми та безпосередньо Рівнестандартметрологія. Деякі з них надають послуги з повірки лічильників, без демонтажу – просто на місці. Це зручно, коли засіб обліку неможливо зняти через зношені труби або коли власники квартири його під час ремонту замурували. Однак, як водоканал, так і приватники роблять це все лише на атестованих у Держстандартметрології установках та не без участі їх спеціалістів.

Ціни у всіх різні, залежно від діаметру лічильників та складності роботи. Тож скільки буде коштувати послуга повірки для населення після затвердженням нових тарифів, нині сказати важко.

Press-Центр Влад ІСАЄВ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень