У ВУЗах Рівненщини значно зменшили кількість державних місць

Це стосується і коледжів

У Рівненських ВУЗах цього року Міністерство освіти значно зменшило кількість державних місць, порівняно із минулим роком.

Це стосується і коледжів, і вищих навчальних закладів. Однак, скільки це в абсолютних числах – сказати важко - через зміни у процедурі вступу на державну форму навчання.

Другий рік поспіль це визначає електронна система Міністерства освіти відповідно до пріоритетів, які вказують абітурієнти у своїх заявах. Університети не мають тепер до цього відношення.

Тобто, при подачі заяв на вступ абітурієнт оцінює бажання вчитися у тому чи іншому закладі, до прикладу, від 1-го до 9-ти. І у разі достатньої кількості балів, на навчання зараховують у той заклад, який студент поставить під номером один.

Після того, як у систему надходять усі ці результати – тоді, відповідно, і отримують навчальні заклади кількість державних місць – розповідає головний спеціаліст відділу професійно-технічної та вищої освіти Рівненської ОДА Майя Андрєєва:

- В нас державне замовлення адресне, тож кількість місць буде змінюватися, залежно від пріоритетності. Тобто, який пріоритет поставить абітурієнт – стільки місць і отримає ВУЗ. Тобто, остаточно це вже будуть знати, коли рекомендації отримають. Ну, але, в цілому, державне замовлення набагато зменшене. Якщо взяти коледжі – то це на 12% менше, порівняно з минулим роком. Щодо університетів – десь до 20-ти відсотків зменшено.

Прийом заяв закінчується 26 липня о 18:00 годині, а рекомендації (тобто, куди вступив абітурієнт) отримають до 12 години 1-го серпня.

Якщо абітурієнт згоден із рекомендацією – він має подати оригінали документів. Якщо ж ні – у такому разі майбутній студент має право вчитися на платній формі.

До слова, Міністерство освіти пообіцяло, що місця державного замовлення, які лишаться, повертати до міністерства не будуть, а за проханням закладів їх залишать для пільгових категорій.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень