У Рівному помер останній учасник бою під Гурбами: що відомо про героя (ФОТО)

Василь Кирилюк пішов з життя на 97 році життя

Василь Маркович Кирилюк (позивний «Ясен») брав участь у боях під Гурбами, що на Здолбунівщині, та на Теременських горах, що на Острожчині.

Воїн народився 28 листопада 1924 року у с. Дермань Друга, що на Здолбунівщині. Закінчив польську семирічну школу в 1939 році, в 1941 році – два класи гімназії.

Відмовившись їхати на роботу до Німеччини, 1942 року перейшов на нелегальне становище в ОУН, до юнацької сітки, котра займалась пошкодженням німецьких телефонних мереж, розвідкою та зв'язком між підрозділами.

В 1943 році був залучений до розвідки УПА, його тереном був південь Рівненщини та Шумський район Тернопілля.

Був арештований в 1944 році. В грудні того ж року, разом з іншими в'язнями, був висланий до таборів Сибіру. Покарання відбував в концтаборах Воркути та Печори.

Того ж року рідного брата та родичів Василя закатували енкаведисти, господарство – пограбували та спалили, родину ж, без суду та слідства, депортували.

В 1949 році, після відбуття покарання йому було дозволено повернутись на Рівненщину. Отримав середню освіту у вечірній школі Здолбунова, з 1953 по 1958 рік навчався в Одеському технологічному інституті на факультеті механіки, 1973 року заочно закінчив Московський інститут харчової промисловості. Від 1971 року працював на підприємствах харчової промисловості Рівного та області.

 Був активним учасником масових заходів із вшанування подвигів упівців.

25 липня 2013 року Рівненська міська рада ухвалила рішення про присвоєння пану Кирилюку відзнаки «За заслуги перед містом» І ступеня.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень