У Львові доріжки посипали кавовою гущею, її тут не бракує

Так роблять і в інших країнах

Замість піскосуміші на слизьких дорогах у Львові вирішили використати кавову гущу і посипали нею доріжки у парку 700-річчя Львова. На цей експеримент наважилися, запозичивши досвід скандинавських країн, де кавову гущу так інколи використовують. А що її у львівських кав’ярнях залишається багато, ніхто й не сумнівався.

Використаний продукт викидають у смітник, тож його спробували використати для посипання доріжок. Вважається, що кавова гуща має корисні властивості.

Директор ботанічного саду ЛНУ ім. І. Франка Андрій Прокопів зазначає:

Якщо кава потрапить в ґрунт, вона його не пошкодить в жодному разі. Вона просто стане структурною частиною ґрунтосуміші. Принаймні вона точно буде менше шкодити довкіллю, ніж сіль, яку використовуємо досі. Адже сіль з доріжок потрапляє у ґрунт, де ростуть дерева, і висушує воду, якою вони могли б живитися. Тому у європейських країнах від використання солі відмовляються.

Поки що ідеться лише про парки, дороги та тротуари посипати кавовою гущею поки не збираються. Коли сніг розтане, двірники просто зметуть кавову гущу на траву. Збирати її не будуть.

Наразі міська рада домовилася з кількома кав'ярнями – «Копальнею кави», Kredens Cafe та мережею Aroma Kava, які безкоштовно віддаватимуть кавову гущу. Адже одна кав’ярня в центрі міста може за один день зібрати навіть 30-50 кг кавової гущі. За словами ініціаторів проєкту, віддавати залишки кави зголосилися й інші кав’ярні.

Якщо експеримент виявиться вдалим, можливо, наступної зими почнуть використовувати більше кави у боротьбі з ожеледицею, - повідомляє Захід.нет.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень