У кожному третьому колодязі Рівненщини – небезпечна вода

У ній – нітрати або бактерії кишкової палички

Працівники Рівненського обласного лабораторного центру протягом 2017 року обстежили воду з індивідуальних та громадських криниць у 245 населених пунктах. Усього взяли на дослідження понад 2 тисячі проб води. І у понад третини колодязів вона за санітарно-хімічними показниками не відповідала нормам: була з перевищеним вмістом нітратів. Ще у майже такої ж кількості колодязів спостерігалася невідповідність за мікробіологічними показниками, тобто містила бактерії кишкової палички. До речі, ще десять років тому перевищення вмісту нітратів у воді спостерігалось у кожній сьомій криниці області, а мікроорганізмів - у кожній п'ятій.

Найвище забруднення криниць з нітратами у 2017 році спостерігалося у Гощанському районі. Детальніше розповідає заввідділом обласного лабораторного центру Марта Гоч:

Найгірша ситуація за санітарно-хімічними показниками у Гощанському районі. Там невідповідність - понад 64%. В Корецькому - 62% і в Рівненському районах – 61, 9%.

 

А найбільший відсоток невідповідності, який ми виявили за мікробіологічними показниками, спостерігався в Острозькому районі. Там 62,7%. У Млинівському – 52,9%, Володимирецький та Костопільськй райони – по 50% невідповідності.

За словами Марти Гоч, вода з нітратами найбільш небезпечна для дітей від 1 до 3 років. Тож їм таку воду не можна вживати взагалі. Краще її замінити на куплену у магазині. А перевірити колодязну воду на вміст нітратів можна у районних лабораторіях обласного лабораторного центру. Вартість такої послуги 50 грн.

Що стосується забруднення мікробами, то воно виникає тому, що колодязі не чистять і не дезінфікують, неправильно розташовують. 

Потрібно щороку проводити очищення колодязів, правильно їх утримувати. Від джерел забруднення – гноєсховищ, вигрібних ям – індивідуальні колодязі мають бути розташовані не ближче, ніж за 20 метрів, громадські колодязі – не ближче, ніж за 50 метрів. Окрім того, воду у колодязі потрібно дезінфікувати. Засоби для дезінфекції можна придбати в аптеці. Також можна звернутися до наших фахівців, щоб вони обстежили воду на вміст шкідливих мікробів, - пояснила Марта Гоч.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень