У США померла впливова високопосадовиця. Жінка, про настрій якої судили за брошкою (ФОТО)

За місяць до смерті Олбрайт написала про крах Росії

Мадлен Олбрайт, чеська іммігрантка, яка стала першою жінкою держсекретарем в історії США, померла у віці 84 років. Про це повідомляє www.bbc.com.

Олбрайт була ветераном дипломатії та зовнішньої політики. Вона стала головним дипломатом Америки в 1997 році в адміністрації Білла Клінтона, ставши жінкою найвищого рангу в уряді США.

Олбрайт, яку часто називали «поборницею демократії», відіграла важливу роль у тому, щоб покласти край етнічним чисткам у Косові.

 

Про її смерть від раку повідомили в Держдепі США.

Олбрайт уроджена Марія Яна Корбелова. Вона народилася в Празі в родині чехословацького дипломата, родина якого емігрувала до США та попросила притулку після вторгнення СРСР.

Олбрайт була прихильницею жорсткого курсу США в міжнародних відносинах, виступала за посилення позицій США в НАТО, за всебічний захист інтересів США, не зупиняючись також перед застосуванням військової сили.

Цікаво, що 23 лютого, за місяць до смерті, вона написала для The New York Times статтю, яка тепер виглядає як політичний заповіт. На це вказав український журналіст, аналітик Віталій Портніков.

 - Замість того, щоб прокладати шлях Росії до величі, вторгнення в Україну забезпечить ганьбу Путіна, залишить його країну дипломатично ізольованою, економічно скаліченою і стратегічно вразливою перед сильнішим, більш єдиним західним альянсом.

 

Такий акт агресії майже напевно змусить НАТО значно зміцнити свій східний фланг і розглянути питання постійного розміщення сил у країнах Балтії, Польщі та Румунії. І це викличе запеклий український збройний опір за сильної підтримки Заходу.

 

Це буде далеко не повторення анексії Росією Криму у 2014 році; це буде сценарій, що нагадує злощасну окупацію Радянським Союзом Афганістану у 1980-х роках, - процитував Олбрайт український публіцист Віталій Портніков. 

Нагадаємо, журналісти часто звертали увагу на дипломатичну мову прикрас Мадлен Олбрайт. Брошки Олбрайт – всі ці метелики, ракети, квітки, прапорці, скарабеї й лисички завжди привертали увагу під час офіційних візитів.

Сама ж Олбрайт тільки говорила:

 

«Читайте мої брошки, це ювелірна дипломатія».

Посередництвом брошок Мадлен Олбрайт прагнула висловити свій настрій, ставлення до переговорів і країни, до якої з високою дипломатичною місією приїхала.

Якщо передбачалось, що переговори не будуть приємними, це підкреслювала брошка у вигляді бджоли з жалом, і навпаки, якщо сторони дійдуть компромісу, на комірі костюма красувалась брошка у вигляді квітки чи легкої кульки.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень