У Рівного - проблеми. Як їх вирішуватиме новий головний архітектор

Перший за п`ять років

Дмитро Котляров праворуч.
Дмитро Котляров праворуч.

Головний архітектор Рівного вперше розповів про містобудівні проблеми міста. Нагадаємо, що архітектора Дмитра Котлярова міський голова представив на посаді начальника управління містобудування та архітектури минулого тижня.

Так, нині у міста застарілий генеральний план, який датується 2005 роком і не відповідає сучасним потребам. Він має доповнення з 2008 року та оновлений зонінг у 2020 році. Відповідно, у Рівному відсутня стратегія розвитку, яка й має визначати усі аспекти життя у місті, говорить Дмитро Котляров:

Не дає відповіді на ключові питання – яким чином їздимо, де ми живемо, відпочиваємо, де соціальна інфраструктура.

Ліворуч - Андрій Шевчук. Праворуч - Дмитро Котляров.
Ліворуч - Андрій Шевчук. Праворуч - Дмитро Котляров.

Оскільки з 2005 року минулого багато часу й розвиток Рівного уже бачать під іншим кутом, потрібні й нові документи для Стратегії. 

Тож під керівництвом головного архітектора найближчими роками мають розробити Комплексний план просторового розвитку території міста. Про найближчі 2 роки розповідає керівник відділу генплану та розвитку міста Андрій Шевчук:

У нас Генплан вичерпав свій період з точки зору прогнозування й сценаріїв розвитку. І тому нам потрібно розробити нову містобудівну документацію. Комплексний план просторового розвитку території територіальної громади.

 

Так виглядає Генплан на Геопорталі.
Так виглядає Генплан на Геопорталі.

 

Цей документ повинен бути більш якісно пропрацьований – більш динамічний. Для цього потрібно розробити інтегровану концепцію розвитку, яка включатиме можливості бюджету, можливості та плани стейкхолдерів. Всі ці питання вже давно вирішені, нам потрібно лише обрати зручний для нас спосіб.

Крім того, протягом цих двох років планують почати розробку пам'яткоохоронного законодавства. Це й історико-опорний план, який вказуватиме на всі пам`ятні зони міста й що там можна та не можна робити.

Це й паспортизація об`єктів культурної та історичної спадщини, які лишилися у Рівному. На думку Котлярова, паспортизація - це єдине, що може вберегти пам`ятки.

Варто зазначити, що Рівне досі немає проєктів реконструкції таких історичних об`єктів, за якими відновлюються пам`ятки в інших містах.

Також місто потребує розробки детальних планів території. Це план забудови та розвитку окремих ділянок міста, без яких видача земельних ділянок і будівництво відбувається хаотично. А такий план враховує потреби доброустрою, тобто потреби людей.

Таких планів у Рівному всього 7 й покривають вони 3% території міста.

Першими кроками стане проведення топографічної зйомки та наведення ладу у містобудівній документації, де виявили багато прогалин.  Крім того, планують покращити Геопортал міста.

Тут ви можете дізнатися, на які зони поділяється Рівне, яка є містобудівна документація, де як реклама, поштові адреси, червоні лінії забудови тощо, живете ви в діловій зоні чи в зоні малоповерхової забудови, а також багато іншого.

Портал планують удосконалити та налагодити зв`язок із іншими управліннями, аби ті надавали для цього ресурсу необхідну інформацію. 

Ще у найближчих планах – імплементація оновленого зонінгу (поділ міста на зони: «де жити», «де працювати та торгувати», «де відпочивати») та перезапуск містобудівної ради.

Цей орган із профільних фахівців збиратиметься досить часто й гратиме роль щотижневих нарад щодо питань містобудування.

Загалом, головний архітектор вбачає багато проблем у місті, таких як нерозвинутий ринок нерухомості, популізм у будівництві нових осель, відсутність комунікації з агломерацією та погано проведене розширення в межах укрупнення громад. 

З хорошого - це компактність міста, вдале розташування, добре розроблений Геопортал і хороша команда під керівництвом нового начальника управління 

Нагадаємо, що головного архітектора у Рівному не було протягом 5 років.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень