У МОН розповіли, яку суму гранту отримає абітурієнт за певну кількість балів на НМТ

Йдеться про оплату навчання у ВНЗ

Міністерством освіти і науки розраховані орієнтовні розміри державних грантів для оплати здобуття вищої освіти, що отримуватимуть студенти після ухвалення відповідних законодавчих ініціатив.

Відповідні дані були презентовані МОН під час засідання Спілки ректорів закладів вищої освіти, в якому взяло участь керівництво освітнього відомства, - повідомляє Освіта.UA.

Очікується, що розмір освітнього гранту матиме пряму залежність від результатів національного мультипредметного тесту.

За розрахунками МОН, розмір гранту на здобуття вищої освіти коливатиметься від 15 до 50 тисяч грн.

 

Планується, що претендувати на грант зможуть вступники, які за результатами тестування отримають не менше 150 балів з двох предметів (до НМТ включено 4 навчальних предмета).

Гранти надаватимуться студентам, які навчатимуться на денній формі навчання.

Водночас студенти, які отримають право на грант, зможуть обрати для навчання будь-яку спеціальність і заклад вищої освіти.

Отже, за формулою, презентованою Міністерством освіти і науки, вступники, які на НМТ отримають дві оцінки по 150 балів отримають грант розміром 15 000 грн помножений на коефіцієнт спеціальності.

Вступники, які отримають щонайменше дві оцінки по 160 балів претендуватимуть на грант розміром 22 500 грн помножений на коефіцієнт спеціальності.

Відповідно абітурієнти з двома оцінками по 170 балів отримають – 30 000 грн , з двома оцінками по 180 балів – 37 500 грн.

Вступники з найвищими балами НМТ отримають найбільші розміри грантів.

Ті, хто матиме результат НМТ з двох предметів на рівні 190 балів отримають грант розміром 45 000 грн, а 195 балів – 50 000 грн.

Розмір кожного гранту буде помножений на коефіцієнт спеціальності.

 

Річна сума гранту індексуватиметься по роках разом з оплатою навчання.

Як відомо, парламентський Комітет з питань освіти, науки та інновацій вже рекомендував Верховній Раді прийняти законопроєкт про впровадження системи грантів за основу.

У Міністерстві освіти і науки очікують, що грантова система оплати навчання в закладах вищої освіти запрацює вже з вересня 2024 року.

Відповідно зміни стосуватимуться вступників, які братимуть участь у цьогорічній вступній кампанії.

У МОН прогнозують, що завдяки цьому рішенню більше вступників зможуть отримати державну підтримку в здобутті вищої освіти.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень