Від випромінювання мобільної вежі можуть постраждати тисячі рівнян (6 ФОТО)

Її планують встановити на даху стоматполіклініки

Оператор мобільного зв’язку «Київстар» хоче встановити антену на даху багатоповерхівки на вулиці Соломії Крушельницької, 46.

Там, де розташована міська стоматологічна поліклініка.

Рівненська міська стоматологія розміщена (як вставка) між двома дев'ятиповерхівками малосімейок

Додаткове обладнання необхідне для вдосконалення рівномірного покриття 3G/4G на території масового скупчення людей і шкоди здоров’ю людей не завдасть, запевнив представник Прат «Київстар» у Рівненській області Роман Чигировський:

Нове обладнання треба для якіснішого інтернету. Там радіус дії - 400 метрів. Ви повинні розуміти, які там параметри.

 

Що можу сказати, люди на цю тему реагують не зовсім адекватно.

Водночас, докладніше про рівень потужності випромінювання і які параметри вежі Роман Чигировський не повідомив. Каже, мовляв, неуповноважений про це говорити.

Як можна побачити на карті, у 400-метровий діапазон входить велика кількість житлових будинків та школа.

Ще одна - просто за кілька кілометрів від цієї зони.

Керівник обласного лабораторного центру Роман Сафонов каже, що ризики для здоров'я мешканців мікрорайону є.

Раніше діяльність мобільних операторів контролювала санепідемстанція. Однак у 2012 році всю відповідальність поклали на надавача послуг і перевірок ніяке управління не проводить, каже Роман Сафонов:

Коли був запобіжний нагляд у санепідемстанції, то кожен шостий проєкт ми відхиляли як такий, що може спричинити негативний вплив на населення. Тобто, ще на стадії розробки проєкту зупиняли цей процес. 

 

Були випадки й постанов про демонтаж. Щонайменше 7 таких було в області. У 2000 роках часто встановлювали обладнання без отримання дозволів, тому така ситуація була і її згодом виправили. А тепер відповідальність за дотримання санітарних норм несе лише оператор мобільного зв'язку.

 

Проблема й у тому, що до цього часу немає механізму відшкодування за спричинену  шкоду для здоров'я людей внаслідок шкідливого впливу від випромінювання. Тобто, якщо у суді доведуть перевищення допустимого рівня випромінювання, максимум що зроблять - демонтують вежу. 

 

Ще й складність у тому, що вплив неіонізуючого випромінювання не має конкретних симптомів захворювання. Люди можуть відчувати головний біль, втому, запаморочення та інші розлади нервової системи.

Голова голів ОСББ Рівного Роман Алексійчук припустив, що за оренду частини даху («Київстар» хоче орендувати майже 35 метрів квадратних) міській стоматполіклініці можуть щомісяця сплачувати близько 7 тисяч гривень.

Тож з власних джерел Радіо Трек стало відомо, що головний лікар медзакладу свій дозвіл уже дав.

Надалі рішення мають погодити у міській раді. 

Від Редакції:

Зазначимо, що випромінювання БС (базових станцій мобільного зв’язку) визнано в Україні потенційно шкідливим для здоров’я людини.

Про це є багато матеріалів в мережі, але ми пропонуємо вашій увазі статтю з солідного видання:

ПРАВОВІ ЗАСАДИ РОЗМІЩЕННЯ БАЗОВИХ СТАНЦІЙ СИСТЕМ СТІЛЬНИКОВОГО ЗВʼЯЗКУ (журнал Адміністративне право і процес ISSN: 2227-796X (Print), ISSN: 2617-8354 (Online)

В цій публікації, зокрема, сказано:

Основний закон України в статті 50 закріплює право кожного на безпечне для життя і здоровʼя довкілля. Одним із проявів небезпеки є підвищений рівень електромагнітного випромінювання, що може виникати зокрема внаслідок дії великої кількості джерел створення електромагнітного поля (т. зв. «електричний смог»).

Особливо актуальним на сьогодні стало питання появи великої кількості таких джерел у вигляді базових станцій стільникового зв’язку (далі – БС).

Проблема розміщення БС є міждисциплінарною, а отже розглядається вченими різних галузей знань. Аналіз наявної правової літератури свідчить про відсутність комплексних досліджень правових аспектів зазначеної проблеми.

Окремі фрагменти проблеми розглядалися в роботах О. Богуцького, О. Джужі, Б. Киндюка, Д. Олійника та інших авторів. 

Базова станція системи стільникового звʼязку становить собою будівлю, вежу, антену тощо, що використовуються для організації стільникового звʼязку і за принципом дії є джерелом електромагнітного випромінювання.

У звʼязку з цим з серпня 2013 р. такі обʼєкти нарешті було визнано потенційно небезпечними відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 28 серпня 2013 р. № 808 «Про затвердження переліку видів діяльності та обʼєктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку»

Більше читайте за посиланням

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень