Цифрове телебачення: плюси та мінуси для мешканців Рівненщини

З вересня дехто може залишитися без доступу до інформації

З 1 вересня Рівненщина переходить на цифровий стандарт телемовлення.

В серпні відбулося пілотне відключення аналогового сигналу у Київській та Кіровоградській областях. А вже у вересні подивитись телевізор за допомогою звичайної антени без тюнера буде не можливо на території всієї України.

Представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Рівненській області Дмитро Тарасюк сказав, що таким чином Україна підключається до сучасного телемовлення:

Аналогова технологія себе давно віджила. І вся Європа вже давно працює в цифрі.

 

Україна – як завжди, то не вистачає грошей, то інші причини. Ну, але далі відтягувати цей процес не можна, бо треба звільняти частотний ресурс для розвитку інших технологій.

 

Ми всі користуємося інтернетом. Сьогодні ми вже маємо 4G, Європа вже 5G, а може й 6G. Тобто, високошвидкісний інтернет потребує частотного ресурсу, тож у зв’язку з цим звільняється частотний ресурс, який використовує аналогове телебачення.

Тим паче, головною проблемою аналогового телемовлення завжди був неякісний сигнал, в одних районах області ті чи інші канали показували добре, в інших – сніжили.

При цифровому телемовленні кожний користувач отримує однаково якісний сигнал.

Для того, щоб прийняти цифрове телебачення у себе вдома потрібно мати або сучасний телевізор, у якому вже вбудований приймач, або купити тюнер.

Дмитро Тарасюк зазначив, що недобросовісні продавці вже підняли ціни на ці пристрої щонайменше на сотню гривень.

 

І, як повідомили йому знайомі з Кіровоградської області, продаж тюнерів після відключення аналогового телебачення зріс у десятки разів.

Але перехід на цифру не обійдеться без проблем.

Адже лише 75% області має цифрове покриття, тож частина віддалених районів може залишитися без доступу до інформації.

Зараз мешканців Демидівського, Радивилівського, Млинівського, Рокитнівського та Зарічненського районів повідомляють про імовірний телеколапс. В деяких населених пунктах нині активно прокладають мережі оптоволокна, щоб люди змогли підключити собі інтернет.

Директор Рівненської філії Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення Віктор Талімончик зазначив, що така ситуація не лише на Рівненщині, а й у всій Україні.

 

Це пов’язано з недостатньою кількістю точок випромінювання сигналу. 

До слова, під час переходу від аналогового до цифрового телебачення буде працювати гаряча лінія Рівненського обласного контактного центру, де консультанти відповідатимуть на запитання мешканців області.

Номер гарячої лінії – 0 – 800 – 500 – 078.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень