Тренд 2021. Люди у світі хочуть ремонтувати свою техніку і готові відстояти своє право

А також відмовляються купувати все нову й нову техніку

Один з найважчих ритуалів сучасності – прощання з улюбленими приладами, навіть у випадку коли тільки один дротик відвалився.

Навіть по гарантії не хочуть ремонтувати - пропонують замінити на новий. Скоріше навіть переконують, брати новий, такий же, тільки ще кращий, дорожчий і ненадійніший.

BBC днями опублікували статтю про те, що, можливо, ще не все втрачено: «Чому на Заході шириться рух за право самим ремонтувати техніку».

Британські журналісти зауважують, що людей дратує неможливість просто відремонтувати улюблений прилад, замість того щоб тягнути його на смітник.

Дратує навіть не тільки необхідність нести прилад у ремонт, а відсутність можливості дрібного домашнього ремонту. Коли вироби так зроблені, що ти не можеш розкрити електрочайник, щоб припаяти дротик: корпус заварений наглухо.

- Днями Британія, яка тепер може ухвалювати власні закони, не озираючись на Брюссель, затвердила нові правила, за якими виробники забезпечуватимуть покупців потрібними запчастинами - це має полегшити ремонт пральних машин, телевізорів, холодильників та іншої техніки, - пише BBC.

І в цьому ж законі закладена неймовірно корисна для споживачів ідея. Виробникам буде заборонено закладати у свої пристрої плановий знос.

Тобто буде покладено край тієї практики, коли всі пральні машини однієї марки раптово виходять з ладу рівно через п'ять років, як ніби за помахом чарівної палички перетворюючись на гарбуз.

За словами активіста організації «Which?», що захищає інтереси споживачів,

 у вільному продажу будуть лише ті запчастини, які дозволяють просто і безпечно проводити ремонт в домашніх умовах.

 

Там же, де йдеться, скажімо, про нагрівальні елементи або приладах, що працюють під високою напругою, лагодження можна буде робити тільки в спеціалізованих майстернях.

В Європейській комісії уже розробляють законопроєкти, що дають споживачам право лагодити свої смартфони й ноутбуки.

А в Сполучених Штатах Америки президент Байден дав доручення скасувати повсюдну практику, коли виробники сільгосптехніки забороняють фермерам лагодити трактори та комбайни. Паралельно в Каліфорнії буде дозволено ремонтувати медичну апаратуру. Можливо, це тільки перші кроки до скасування ремонтного рабства.

Але не все так безхмарно. Великі корпорації проти. Американські автовиробники вже вигадують сотні відмовок, чому не можна довіряти ремонт їхніх машин іншим.

Мовляв, це зробить техніку вразливою для кіберзлочинців.

Проти нових законів виступають і такі гіганти як Amazon, Apple та Microsoft, які вимагають обмежити можливості з самостійного ремонту смартфонів, планшетів, комп'ютерів та ігрових приставок - мотивують це тим, що ремонт у «кустарних» умовах може поставити під загрозу безпеку і надійність цієї техніки.

 

Деякі виробники також остерігаються, що вільний обмін інформацією про ті чи інші товари (що неминуче для ремонту) загрожуватиме їхнім авторським правам, - йдеться у статті ВВС.

Однак у всьому світі активісти руху за свободу ремонту об'єднуються і міцніють. У них є два залізобетонних аргументи.

  • Перший: людина має повне право розпоряджатися речами, за які уже заплатив.
  • Друге: час припинити засмічувати планету звалищами, на яких щодня ховаються тисячі передчасно померлих холодильників, телевізорів і пральних машин.

Обидва аргументи, практично незаперечні й можуть стати зброєю неабиякої політичної боротьби.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень