Трагедія Кремля, яка врятувала Київ – «Битва за Мощун»: розгром елітних військ РФ (ВІДЕО)

Як це було

У спогадах про перший рік Війни усі визнають важливість оборони Києва. Часто можна почути, що нас врятувало Диво. Навіть Арестович признається, що «були дні, коли він цілком допускав можливість захоплення ворогом принаймні якоїсь частини нашої столиці. Однак такого не сталося. Чому?

Експерти вважають, що чи не найбільш вирішальною стала битва, яка  розгорнулася на підступах до Києва з чорнобильського напрямку.

Битва, яка закінчилася великими втратами для елітних підрозділів ворога, і, як наслідок, відступом військ РФ із півночі України.  

Зокрема у ході битви за Мощун, з якого відкривалася пряма дорога на Київ, українські військові завдали високих втрат російським — десантним частинам і морській піхоті.

Про це повідомляється в розслідуванні «Радіо Свобода».

"Тут лягла еліта всього, що у них єсть. Іменно тут" (с)

«Мощун - це був прямий шлях на Київ. Якби здали Мощун, рашисти були б в Києві...»

В цій вирішальній битві Українські Сили оборони завдали однієї з найбільших поразок військам РФ. Зокрема, великих втрат зазнали батальйонні та ротно-тактичні групи, як складалися з 5 елітних російських дивізій ВДВ і морської піхоти:

  • 76-а «Псковська»;
  • 98-а «Іванівська»;
  • 106-а «Тульська";
  • 155-а бригада морської піхоти з Владивостока;
  • 40-а бригада морської піхоти з Камчатки.

Також під час битви за Мощун війська РФ втратили близько 30 одиниць військової та інженерної техніки.

Окупанти покинули рідкісну бронемашину зі складу комплексу розвідки й управління протиповітряної оборони із секретним модулем «Барнаул-Т».

 

Велика частина техніки належала саме 331 полку.

Битва за Мощун

Після висадки російського десанту на Гостомельський аеропорт, основні сили російських військ пішли в масований наступ на Київ з Білорусі через Чорнобильську зону відчуження.

В ході стрімкого просування російські окупаційні війська взяли під контроль Чорнобиль, Іванків, Димер, Бородянку, і підійшли впритул до Бучі.

Відступаючи, українські війська підірвали мости через річку Ірпінь з метою стримування наступу противника.

Військовий з позивним "Київ 72" розказує як все було

11 березня російські війська почали масований штурм Мощуна з усіх боків. Українські війська ввели в село додаткові сили, щоб відбити наступ.

В наступні дні українські сили, під впливом «вогневого валу», поступово відступали на околиці села, основні сили українських військ займали оборону в лісі біля Мощуна.

ВРЯТУВАЛО ТЕ, ЩО ПІДІРВАЛИ МОСТИ

Приблизно 14 березня командир 72-ої ОМБр Олександр Вдовиченко, у розмові з Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, запропонував відступити українським силам із Мощуна, на що генерал Залужний відповів:

«Якщо відійдете – далі Київ».

 

Полковник Вдовиченко ухвалив рішення змінити тактику. Він почав проводити ротацію сил не довше, ніж на три дні, і ввів у бій додатковий батальйон.

Переважно військова техніка ворога стояла у лісі та на території довкола самого Мощуна

Через кілька днів його підрозділи заблокували Мощун з двох боків і почали обстрілювати з важкої артилерії місця переправи і зосередження російських військ. Українська армія відтіснила російські війська до річки Ірпінь.

21 березня ЗСУ повністю звільнили село Мощун від російських загарбників.

Під час важких боїв у селі Мощун було знищено 2 тисяч будинків із 2,8 тисяч.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень