Топ-5 Катерин, які більше заслуговують на пам'ятник в Україні, ніж російська імператриця (ФОТО)

Хто вони та за які заслуги їх варто вшанувати

Карикатура: видання «Думская»

Знесення пам'ятника Катерині II в Одесі напередодні Нового року неабияк потішило українців. Адже це ще раз показало, що ми готові відмовитись від маркерів російської культури, які нам століттями насаджували.

Тому пропонуємо згадати найвідоміших українок з іменем Катерина, які заслуговують бути увіковіченими пам'ятником. Хто вони та за які заслуги їх варто вшанувати.

Художниця Катерина Білокур

Дивовижні картини Катерини Білокур знає, певно, весь світ. Її звеличував Пікассо і не раз про це відкрито заявляв у тогочасній пресі. Полотна української художниці-самоучки - унікальні, вони сповнені яскравих фарб і найточніше передають красу української природи.

Більшість своїх картин мисткиня написала у свої садку біля хати у селі Богданівка Київської області.

Картини Білокур експонували у Парижі 1954 року на Міжнародній виставці. Тоді публіці представили «Цар-Колос», «Берізка», «Колгоспне поле». Саме там їх побачив Пабло Пікассо і зауважив:

—  Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ.

Письменниця Катерина Гриневич

Письменниця ХХ століття Катерина Гриневич є представницею найвідоміших та найпрогресивніших митців. Талант жінки визнавав сам Іван Франко, тому її твори друкував у своїх виданнях.

У Катрі був власний стиль письма, її мова дещо архаїзована, збагачена давньоруською лексикою. Вона популяризувала стиль літературного бароко з його багатою орнаментикою, вишуканістю й високою поетичною насиченістю образу.

Найвідоміші збірки Катрі «Легенди та оповідання», «По дорозі в Сихем», «Непоборні», «Шоломи в сонці», «Шестикрилець» (1929, 1935).

Оперна співачка Катерина Воронець-Монтвід

Концертна та оперна співачка Катерина Воронець-Монтвід народилася у Харкові 1883 року. Вона володіла лірико-драматичним сопрано. Слухачі захоплювались її рівним і дзвінким голосом рідкісної краси, а також її яскравою сценічною зовнішністю.

Катерина співала переважно на оперних сценах Європи, зокрема Парижа. З 1908 по 1930 працювала солісткою у Києві та Одесі. Мисткиня неодноразово виступала на оперних сценах Праги, Берліна, Відня, Варшави, Бухареста, Парижа. Зокрема вона співала і на ювілейному концерті у Празі, присвяченому Олександру Олесю.

На початку 1940-х років рушила до Львова, згодом виступала в Дрогобичі.

Науковиця-кібернетик Катерина Ющенко

Катерина Ющенко - перша жінка-програміст. Саме вона розробила концепцію формальної мови Адресного програмування у 1954 році.

Свою мову програмування Катерина створила у Києві.

 

Саме тут була перша в Європі МЕОМ - мала електронно-обчислювальна машина, яка вперше автоматично виконувала програми і мала першу комп’ютерну пам’ять.

Написанням мови програмування вона займалася поза основної роботи - вечорами і без додаткових оплат. Адресна мова стала першою у світі алгоритмічною мовою.

За свої наукові надбання Катерина стала двічі лауреатом Державної премії України і нагороджена орденом княгині Ольги.

Принцеса Сіаму - Катерина Десницька

Уродженка Луцька Катерина Десницька у 23 роки стала принцесою Сіаму, більш відомого сьогодні під назвою Таїланд. На одному зі світських вечорів вона познайомилась із принцом Чакрабонґсе Буванаф. Молоді закохалися і вирішили таємно побратись у Туреччині.

Король Сіаму не визнавав дружину сина, адже вона була простолюдинкою, слов’янкою та ще й християнкою, а не буддисткою, як усі сіамці.

 

Тому офіційною принцесою Катерина стала тільки після смерті короля.

Тоді на престол зійшов старший брак чоловіка Катерини, саме він нагородив її королівськими титулами й офіційно визнав сина, народженого у шлюбі із Чакрабонґсе. Той став одним зі спадкоємців престолу.

Подружжя навіть відвідало Київ 1911 року з офіційним візитом. Втім через 9 років після одруження з принцом Катерина подала на розлучення, бо той закохався у свою племінницю.

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень