Тіло загиблого полярника четвертий місяць не можуть доправити в Україну для поховання

Американці перевезли тіло з Антарктиди до Чилі, але далі справа не зрушила

Про трагедію, що сталася в Антарктиді на станції «Академік Вернадський» ми повідомляли у травні. Тоді йшлося про смерть члена української експедиції Василя Омеляновича. Повідомлялося, що чоловік наклав на себе руки.

Нині видання «Сьогодні» пише, що рідні кілька місяців рідні не можуть домогтися доправляння його тіла в Україну.

Тоді ані рідні, ані колеги Василя не могли повірити що чоловік сам звів рахунки з життям, але саме цю версію, як головну, розглядала поліція.

Перші півтора місяця після смерті тіло зберігалося в холодильній камері станції, потім забрати загиблого Василя змогли на американському судні, яке саме відправлялося з Антарктиди. Так тіло полярника виявилося в далекому Чилі, де і залишається досі.

Рідні Василя зібрали всі необхідні документи, але відправити тіло до України ніяк не вдається. Брат Василя, Сергій, запевняє – він зробив для цього все, що було потрібно.

Всі документи були зібрані, вже понад місяць тому відправлені. З нашого боку все зроблено. Потрібно було надати інформацію – згода батьків на доправляння тіла, дозвіл компанії на перевезення тіла, дозвіл на поховання в Україні та дозвіл на проведення слідчих дій в Україні, – говорить Сергій.

Щоб прискорити процедуру, батькові Василя пропонували кремувати тіло сина, адже прах легше переправити через півсвіту. Але сім'я наполягає на традиційному похованні. Це принципове питання для батьків Василя.

Тіло українця досі перебуває на іншому кінці світу. Над справою працюють чилійські криміналісти – проводять дослідження причин смерті. Результати пізніше повинні передати українським слідчим, але не виключено, що коли тіло вже буде в Україні, знадобляться нові дослідження.

В такому випадку похорон знову доведеться відкласти.

Рідні Василя вже змирилися з тим, що процес може затягнутися ще надовго, зараз вони сподіваються хоча б на доправляння тіла на батьківщину.

Тільки тіло, ми не згодні на повернення праху. В урні нам не потрібно. Він повинен лежати у своїй рідній землі, – каже Микола Омелянович, батько загиблого полярника.

Матеріали сайту Сьогодні

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень