Тепер тільки вперед ногами? В Україні подорожчали ліки

Набрали в ціні й інші послуги у сфері охорони здоров’я

В Україні подорожчали ліки. Проти лютого 2022 року, у 2023 році ціни зросли на 20,2%. Також зросли в ціні амбулаторні послуги (лікування, що проводиться вдома або під час відвідування хворими лікувального закладу). Їхня вартість за рік збільшилася на 18,9%, повідомляє Держстат. Ліки, медичні товари та обладнання подорожчали на 21,3%.

Проте основне подорожчання відбулося саме впродовж 2022 року, адже якщо порівняти ціни лютого до січня 2023 року, то різниця буде не такою разючою:

  • фармацевтична продукція, медичні товари та обладнання зросли у ціні на 0,4%;
  • амбулаторні послуги – на 1,6%.

Завдяки сервісам онлайн-замовлення можна побачити, що ціни на окремі позиції різняться на 20 гривень за упакування, а на інші препарати в одному й тому ж місті ціна може відрізнятися на понад 150 грн за пакування.

Експерти пояснюють, що хтось ще може торгувати довоєнними запасами, тобто ліками, що вироблені до лютого 2022 року. Інші після закупівлі препаратів за новими розцінками виробника, були змушені підняти ціну на роздрібний продаж.

Щодо вартості медичних послуг, то найбільш відчутно це у кабінетах лікарів приватної практики. У клініках вартість консультацій зросла на 100-250 гривень навіть у невеликих містах.

За даними Держстату, за рік здорожчали всі групи товарів та послуг – на 24,9%. Найбільше послуги транспорту – на 33,6%, а також харчові продукти – на 31,5%.

На понад 20% подорожчали:

  • предмети домашнього вжитку, побутова техніка та поточне утримання житла – на 27,9%;
  • алкогольні напої, тютюнові вироби – на 22,4%;
  • ресторани та готелі – на 23%.

Джерело: Патріоти України

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень