Тарифи на електроенергію не зростуть, а зменшаться. У кабміні порахували, на скільки

Попередньо їх планують запустити з 1 жовтня

Колишній міністр енергетики Ольга Буславець заявляє, що Кабінет Міністрів має намір знизити вартість електроенергії для населення на 14,3% до 1,44 гривні/кВт-год з 1 жовтня.

- Проєктом постанови передбачено зниження ціни на електричну енергію для всіх категорій побутових споживачів на 24 копійки - до 1,44 гривні/кВт-год замість 1,68 гривні/кВт-год (з ПДВ), - написала Ольга Буславець.

Вона зазначила, що зараз Кабмін розглядає варіант переходу від товарного ПСО до товарно-фінансового. Буславець підкреслила, що в разі прийняття нове ПСО почне діяти з 1 жовтня.

- Якщо його приймуть, то постачальники універсальних послуг будуть купувати електричну енергію для постачання населення на конкурентному ринку, а також - у національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом» на спеціальних аукціонах за ціною, що склалася на ринку «на добу вперед» три місяці тому, - зазначає Ольга Буславець.

Буславець додала, що в новій моделі ПСО «Енергоатом», «Укргідроенерго», а також оператори систем розподілу (колишні обленерго) будуть переказувати електропостачальникам кошти, які необхідні для компенсації різниці між ринковою ціною електроенергії для населення і пільговою, яку встановив Кабінет Міністрів.


Також вона зазначає, що новою моделлю ПСО оператори системи розподілу й оператор системи передач будуть змушені купувати електроенергію для компенсації своїх виробничо-технічних втрат у «Енергоатома» за 1,7 гривні/кВт-год.

- Нескладний розрахунок показує, що при 40 млрд кВт-год споживання електроенергії побутовими споживачами протягом року, дефіцит коштів, який виникне від зниження ціни на електроенергію на 24 копійки, становитиме 9,6 млрд гривень.

 

Покриватися цей дефіцит в новому ПСО буде коштом операторів систем розподілу, - підкреслила Буславець.

Вона додала, що через нову модель ПСО будуть скорочуватися видатки на ремонт електромереж.

Населення споживає лише 30% виробленого струму. Все інше йде на промисловість, зокрема і на комунальні підприємства.

Раніше низькі ціни на струм для приватних споживачів компенсувалися високими цінами для промисловості. Тому є побоювання, що і зараз із падінням цін для населення тарифи для промисловості можуть додатково зрости.

Крім того, наразі ще остаточно не визначено, чи залежатиме вартість струму від населеного пункту, де його споживають. Нагадаємо, обговорювали ідею фіксованої ціни електроенергії, але до неї додавали витрати на транспортування струму до споживача.

Нагадаємо, до 31 серпня діє для населення діє тариф 1,68 грн за кВт-год.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень