Тариф на електрику змінюється кілька разів на добу – чи можливо призвичаїтися до життя в Норвегії?

Для цього потрібно добре вивчити особливості проживання у цій мальовничій країні

З ними знайомить TransferGO

Офіційні справи в державних закладах Норвегії

В Норвегії запроваджена загальна електронна ідентифікація громадян. Кожен має зареєструватися на державному порталі, на якому створюється електронна поштова скринька. На цю скриньку надходить пошта з усіх офіційних структур.

Взагалі в країні високий рівень діджиталізації. Тобто існує багато мобільних додатків – для шкіл, для громадського транспорту, для перевірки тарифів на електрику та багато інших. 

В Норвегії органи влади засновані за принципом децентралізації. Окремі муніципалітети (комуни) можуть розв’язувати однакові питання по різному. Рішення приймаються не швидко. Іноді треба чекати кілька тижнів. А влітку, у сезон відпусток, ще довше.

Медицина

Проблеми у медичній сфері в Норвегії такі ж самі, як і в більшості країн Європи.

Аби відвідати профільного лікаря, треба чекати кілька тижнів на вільне вікно. Дуже висока вартість стоматологічних послуг. Більшість ліків можна придбати тільки за рецептом лікаря.

При цьому на екстрені випадки норвезькі медики реагують дуже оперативно, за необхідністю залучають навіть гвинтокрили.

Дитячі садки та початкова школа 

В країні працюють муніципальні та приватні дитячі садочки, але по вартості вони не дуже різняться. Норвежці віддають своїх дітей в садочок десь в рік-півтора. Там діти проводять дуже багато часу на вулиці в будь-яку погоду. А малеча навіть спить в колясках на вулиці. В садочку кожна дитина повинна мати повний комплект змінного одягу – від білизни до куртки та дощовика. Норвежці говорять: «Немає поганої погоди, є поганий одяг».

Навчання в школі в Норвегії обов’язкове та безоплатне. Діти йдуть в перший клас в 6 років. Навчальний заклад видає кожному учню iPad та необхідне канцелярське приладдя. Класи малокомплектні – по 10-12 осіб. З дітьми працює викладач та його помічник. До 5 класу оцінки не ставлять.

Вчителі лояльні до дітей, не сварять та навіть не підвищують голос. В конфліктних ситуаціях допомагають дитині адекватно оцінити те, що відбулося, проаналізувати та знайти компроміс, підтримують учнів. Щомісяця вчителі індивідуально спілкуються з батьками, аби розповісти про успіхи дитини або складності, які виникають.

Основні предмети в початковій школі – це норвезька та англійська мови, математика, природознавство та фізкультура. В школі діти також проводять багато часу на вулиці, тому тут теж треба мати змінний одяг. Не можна пропускати уроки без поважних причин – за цим школа уважно слідкує. Якщо дитина захворіла, то треба надати довідку від лікаря.

Діти з 1 по 4 клас після занять до 17:00 можуть залишатися у групі продовженого дня. Але це послуга платна. В цей час вони граються, спілкуються та гуляють.

Громадський транспорт в Норвегії

В залежності від ландшафту конкретного регіону Норвегії система громадського транспорту дещо відрізняється. У великих містах працює метро, трамваї та автобуси. Сполучення між маленькими містами зазвичай забезпечують автобуси.

В регіонах з великою кількістю фіордів не менш важливим видом громадського транспорту є пороми. Великі пороми здатні перевозити автівки, а маленькі розраховані тільки на перевезення пасажирів. Коли погодні умови не дозволяють працювати поромам на воді, замість них пускають автобуси по суші.

Транспорт рухається точно за розкладом. Кондуктори працюють тільки на поромах. Білети зазвичай купуються за допомогою мобільних додатків.

Вартість квитка залежить від зон, через які проходить маршрут. Наприклад, в Осло одноразовий квиток в 1 зоні коштує близько 3 євро, місячний проїзний – десь 75 євро. На зупинках встановлені електронні табло, де можна подивитись розклад руху.

 

Оренда та комунальні послуги

Аби орендувати житло, необхідно скласти договір. Система оплати за оренду та комунальні послуги може бути різною.

Наприклад, місячний платіж може бути фіксованим та при цьому містити одразу всі складові: плату власнику за оренду, за електрику, воду, інтернет та інше. В іншому випадку може бути, що в щомісячний платіж входить плата за оренду, інтернет, паркувальне місце, а за електрику та воду – за показниками лічильника.

Ціна на оренду відрізняється в різних містах Норвегії. Найдешевше винаймати житло у північних регіонах. У столиці найвищі ціни.

Наприклад, орендувати двокімнатну квартиру в Осло коштуватиме близько 1200-1300 євро. А на півночі країни така квартира обійдеться десь у 800 євро на місяць. 

У зв’язку з тим, що в країні джерела електроенергії різні, у тому числі альтернативні, то тариф на електрику може змінюватися навіть впродовж доби. Норвежці відстежують це у спеціальних мобільних додатках і, в залежності від тарифу, планують хатні справи.

Вивчення норвезької мови

Норвезька мова має багато діалектів. Вони настільки різні, що жителі різних регіонів цієї країни іноді не розуміють один одного. У зв’язку з цим в Норвегії виділяють дві гілки літературної норвезької мови – букмол та нюношк.

Букмол – найпоширеніший в країні. Його розуміють майже всі норвежці.  На букмолі друкується література, ведуться радіо та телепередачі.

Норвезьку мову легше буде вчити тим, хто вже знайомий з англійською або німецькою. Наприклад, в норвезькій мові також дуже важливо дотримуватися визначеного порядку слів, як в англійській мові.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень