Сюрприз! В Україні розширяють список товарів, які неможливо повернути у магазин

Повний перелік товарів, що не підлягають обміну чи поверненню

В уряді збираються розширити перелік товарів, які не підлягають обміну/поверненню через свої специфічні властивості. До таких, зокрема, віднесуть цигарки та рідину для вейпів, букети (квіткові), а також різні ветеринарні препарати. Залишаться у списку і ліки та решта продуктів, передає Obozrevatel.

Виняток становитимуть лише товари у вакуумній упаковці. У такому разі його можна буде обміняти чи повернути на загальних підставах.

Таке нововведення передбачене у новій редакції Переліку товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню), затвердженого постановою Кабміну від 19.03.1994 №172. Проєкт змін розробило Мінекономіки й оприлюднило для громадського обговорення на офіційному сайті.

Автори нововведень пропонують винести в окрему групу товарів, які не можна обміняти/повернути, тютюн і тютюнові вироби. Крім цього, під заборону потраплять:

  • всі продовольчі товари;
  • ветеринарні препарати;
  • тварини і рослини;
  • кормові матеріали, насіння, посадковий матеріал;
  • рідини, що використовуються в електронних сигаретах;
  • пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння;
  • мундштуки на сигари і сигарети та їх частини.

Згідно з пояснювальною запискою документа, відсутність у переліку заборонених до повернення товарів, до прикладу, рослин – створює фінансові труднощі для їх виробників, ландшафтних дизайнерів, флористів-дизайнерів, а також продавців квіткових і зоомагазинів.

Правових підстав для відмови у поверненні готових букетів і зрізаних квітів фактично немає, а шанс повторного продажу такого товару мізерно малий. Як правило, повернуті букети утилізуються, а продавці оплачують їх із власної кишені.

Крім того, за 20-річний період дії старого переліку змінився і підхід до пакування товарів. Зараз досить поширені герметичні (вакуумні) упаковки, що дає можливість дотримуватися вимог санітарних правил і забезпечує тривале зберігання товарів. Тому покупець отримає додаткове право на повернення товару, який не був у вживанні, і який підприємець зможе повторно продати без збитків.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень