Сусідство з часником: шкода чи користь для рослин

Що найкраще садити біля часнику

Сусідство деяких рослин із часником може захистити їх від шкідників і хвороб та навіть підвищити врожай. Вся справа у фітонцидах - активних речовинах, які пригнічують ріст патогенної мікрофлори і відлякують шкідників.

Однак не всі культури «з радістю» стануть його сусідами.

З якими рослинами найкраще садити частин, а з якими – не варто, інформує Ukr.Media.

Помідори

Томатам дуже сподобається сусідство з часником. Він захистить рослини від попелиці, павутинного кліща та білокрилки, знизить активність фітофторозу та іржі. А кущі помідорів, своєю чергою, зменшать ймовірність зараження часнику паршею. Краще за все розташовувати часникову грядку на відстані не менше як пів метра від томатної. Можна висаджувати часник поруч із помідорами і у теплиці, і у відкритому ґрунті.

Посадка часнику біля помідорів дає ще й приємний бонус: головки часнику виростуть більшими, ніж зазвичай.

Огірки

Щодо позитивного впливу часнику на огірки думки городників розходяться. Одні вважають, що користі від такої посадки практично не буде, а самі огірки можуть сповільнитися у рості. Інші ж навпаки стверджують, що часник рятує урожай зелених від кутастої плямистості листя (бактеріозу), попелиці, капустянки та низки інших хвороб.

Є один секрет: для досягнення позитивного ефекту треба садити часник не надто близько до огірків. Просто дотримуйтеся дистанції не менше ніж пів метра.

Капуста

Досвідчені городники давно практикують спільні посадки капусти і часнику, зазвичай ярого. Часник надійно оберігає качани від різних шкідників: попелиці, хрестоцвітих блішок, гусениць. А ще - підвищує імунітет рослин. При змішаній посадці першим висаджують часник, а після появи сходів — капусту. Оскільки кореневі системи у них різні, культури не конкурують за харчування у ґрунті.

Втім, будьте готові до того, що головки часнику виростуть не надто великими.

Щоб посилити виділення фітонцидів, рекомендовано раз на тиждень трохи підрізати стрілки часнику.

Морква та буряк

Таке сусідство принесе користь обом овочам. Морква завдяки дії фітонцидів не страждатиме від морквяної мухи, попелиці та листоблішок. Особливо це важливо на стадії розвитку коренеплодів. Також отриманий врожай моркви зберігатиметься значно довше. Краще за все розташувати часникову грядку поруч із морквяною. Якщо такої можливості немає - виручить посадка часнику у міжряддя або змішана посадка.

Цікаво, що й морква допомагає часнику рости здоровим. Речовини, які нею виділяються, дозволяють озимому часнику довше зберігати соковиту зелену гичку.

 

Зрештою, обидві культури можна прибирати практично одночасно.

При цьому головки часнику виростають великими і добре зберігаються. Ще один плюс: висаджувати моркву і часник під зиму можна разом.

Разом з деякими культурами часник виростає, ну, дуже великим!

Корисний часник і для інших коренеплодів. Посаджений поряд із буряком він відлякає бурякову муху і слимаків. Однак пам’ятайте, що найкраще бурякам все ж по сусідству з томатами чи шпинатом.

Картопля

Найбільше шкоди майбутньому врожаю картоплі завдають колорадський жук і фітофтора. Обидві проблеми можна мінімізувати, якщо висадити у міжряддях картопляного поля зубчики часнику.

Такий же ефект буде і при посадці часнику з баклажанами чи перцем - овочі дадуть кращий врожай.

 Для посадки вибирайте сорти ярого часнику, який висаджують навесні.

Полуниця та садова суниця

Про «дружбу» часнику з садовою суницею ходять цілі легенди. Ці культури вважаються одними з найкращих кандидатів для змішаних посадок. Фітонциди добре впливають на садову суницю: зникнуть слимаки, павутинні кліщі, личинки травневого хруща та інші шкідники, також знизиться захворюваність сірою гниллю.

Іноді сусідство з часником робить садову суницю здоровою і міцною, але на жаль, маловрожайною.

Щоб впоратися з цією проблемою можна висаджувати суницю після часнику, і навпаки. Така сівозміна дуже ефективна і дозволяє отримати багатий врожай і ягід, і часникових головок.

Зелень

Часник можна висаджувати вперемішку практично з будь-якою зеленню. Прекрасно себе почувають поряд із часником абсолютно усі види салатів, кріп, петрушка, м'ята, базилік, шпинат і коріандр. А якщо висадити часник неподалік від хрону, то обидві культури міститимуть ще більше корисних речовин (особливо вітаміну С).

Часник можна висаджувати окремо, а можна "перемішувати" з іншими овочами ти зеленню

Малина та смородина

Ягідним чагарником сподобається сусідство з часником. На малині скоротиться кількість малинових жуків і мурах, а смородина отримає захист від попелиці та кліща.

Також часник стримає розростання малини.

Виноград

Виноград не любить конкурентів, але до багатьох рослин досить нейтральний. До них відноситься і часник, який ви можете успішно висадити поруч. При такій посадці виноград менше піддаватиметься ураженню шкідниками. Щоправда, головки часнику, найімовірніше, виростуть не надто великими.

Квіти

Часник прекрасно захищає квіти від грибкових хвороб (несправжньої борошнистої роси, сірої гнилі та ін.), відлякує тлю, трипсів та інших шкідників.

Посадіть трохи часнику поруч із трояндами, гвоздиками, тюльпанами та іншими цибулинними, щоб зміцнити імунітет рослин.

Календула, своєю чергою, захистить часник від цибулевої мухи.

Що не варто садити поруч з часником

Найгірше на часник відреагують бобові культури (квасоля, горох та інші). Квіток і зав'язей у них буде небагато, а сам урожай навряд чи приємно вас вразить.

Чи можна садити цибулю поруч з часником?

Цибуля – близька родичка часнику. Ці рослини вражають ті ж самі хвороби і шкідники, тож вони не здатні захистити один одного від них.

В принципі, садити часник поруч із цибулею не варто. Однак якщо вибору немає – нічого особливо страшного не трапиться.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень