Судак, наче живий: таксидерміст з Рівненщини розповів деталі улюбленої справи (ФОТО)

Фото виробів – вражають

Фото Павла Мовчанюка

Унікальні опудала з риби створює таксидерміст-аматор з Рівненщини Павло Мовчанюк.

Він мешкає у селі Шпанів неподалік Рівного, захоплюється риболовлею, а 5 років тому ще й почав опановувати таксидермією.

Це спосіб вироблення реалістичних виробів зі шкіри тварин. Найбільш поширені вироби з тварин та птахів. А рибна таксидермія не така поширена, до того ж в Україні ніде такому не навчають.

Фото Павла Мовчанюка

Тож вчився Павло Мовчанюк за відеоуроками та статтями з Інтернету.

Мабуть, жодної статті не пройшло повз мою увагу. Кожну букву та слова, як губка поглинав, це було для мене настільки нове й цікаве.

 

Нині вже дійшов до того рівня, що дивлюся на роботи американських колег і звідти беру щось до уваги.

 

До речі, найкраще таксидермія поширена у штатах. Там є до 60 тисяч людей, які працюють у цій галузі. Роблять тварин і птахів. До прикладу, у Техасі є близько 80 таксидермічних студій, – розповів майстер.

Павло Мовчанюк розповів, що рибу для своїх виробів ловить сам. Однак деяку рибу доводиться купувати.

Наприклад, якось робив опудало судака. То цю рибу купив, адже для того, щоб зловити цю рибу у великих розмірах у наших водоймах, знадобиться дуже багато часу, – розповів майстер.

Фото Павла Мовчанюка

Процес виготовлення опудала з риби тривалий та складний. Робота триває щонайменше місяць, розповів Павло Мовчанюк:

Спочатку знімаю шкіру з риби, а потім піддаю оброці. Для початку знежирюю її, а потім обробляю антисептиком. Потім з твердого пінопласту готую манекен. На нього й надягаю шкіру риби. Сушиться риба 2 тижні.

 

А потім її потрібно розфарбувати, вставити очі, покрити лаком.  Для того, аби виріб виглядав гарно і професійно, то фарбую аерографом. При фарбуванні використовую різні техніки.

 

Роблю все так, аби виглядало максимально реалістично. Загалом на виготовлення однієї сувенірної рибини йде від 1 до 1,5 місяці.

Павло Мовчанюк на прикладі 9-кілограмової щуки показав, як працює над рибою

Фото Павла Мовчанюка

Фото Павла Мовчанюка

Фото Павла Мовчанюка

Фото Павла Мовчанюка

Фото Павла Мовчанюка

Фото Павла Мовчанюка

Такі вироби є максимально безпечними для того, аби їх розмістити у кімнаті. Рибного запаху у готового вибору немає.

Йде повна обробка. Риба покривається 7-ма шарами лаку, багатьма шарами фарби, то вона там наче у панцирі, – пояснив майстер.

Фото Павла Мовчанюка

Фото Павла Мовчанюка

Фото Павла Мовчанюка

Фото Павла Мовчанюка

Першою роботою Павло Мовчанюка був окунь, з якого він захотів зробити виріб. Спочатку до кожної роботи були якість претензії, бачив недоліки й намагався їх виправляти. Недоліки майстер каже, що бачить і зараз, тож намагається постійно вдосконалювати свої вміння.  

Роботи свої майстер продає переважно у приватні колекції. Однак одну з робіт можна побачити й у Рівненському краєзнавчому музеї. Музею він подарував рибу 1,5 роки тому, коли там презентував свої роботи.

Павло Мовчанюк каже, що опанувати таксидермію досить складно. Для цього потрібне велике бажання вчитися, аби не було швидких падінь.

Треба мати знання з хімії, щоб знати, як правильно розщеплюється той жир, крім того, треба знати анатомію – розуміти будову тіла риби, розуміти, де які хрящі, м'язи треба видаляти.

 

Також треба мати уміння скульптора, потрібно також розумітися в живописі, аби отримати максимально реалістичний результат, – розповів Павло Мовчанюк.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень