Стрітення Господнє 2022: звичаї, заборони та прикмети свята

15 лютого відзначають одне із 12 найголовніших церковних свят року — Стрітення Господнє

Історія свята

Назва Стрітення у старослов’янській мові означає “зустріч” або ж “радість”. І отримало воно таку назву через те, що у цей день новонароджений Ісус Христос зустрівся з праведником Симеоном і пророчицею Анною. Саме вони впізнали у малюкові нового Месію.

Святкування Стрітення в Україні походить ще з дохристиянських часів.

У народі вірили, на Стрітення зима вирушає туди, де було літо, а літо — туди, де була зима. По дорозі вони зустрічаються та сперечаються між собою. Хто виграє у суперечці, той ще залишиться на цих землях господарювати.

Якщо до вечора потеплішає, то виграло літо і скоро буде потепління. Якщо ввечері стало холодніше, то зима ще зостанеться на деякий час.

Звичаї 

В цей день в церквах України святили воду та свічки. Посвячені на Стрітення свічки звалися “громичними”. Стрітенську свічку згодом запалювали, коли за вікном була гроза, ставалася пожежа або породілля не могла народити. 

Ці ж свічки давали в руки вмираючому при читанні відхідної молитви.

У день Стрітення, коли приходили з церкви, запалювали “громичну” свічку та обходили із нею будинок. Освячену на Стрітення воду застосовували для зняття болю та лікування хворих.

Цій воді приписувалась магічна сила. Нею натирали хворі місця і вірили, що “поможе”. Найкраще ця вода помагала від “пристріту” – від хвороби, що її спричиняло “погане” око.

Що не можна робити 15 лютого

У цей день, як і в будь-яке інше православне свято, суворо заборонено лаятися, посилено працювати, влаштовувати прибирання в будинку і відмовляти в допомозі нужденним.

15 лютого не можна класти гроші на стіл. Вірили, що тоді удача від вас відцурається, а гроші буквально будуть витікати крізь пальці.

Не можна залишати на столі ножі й виделки. Пращури були впевнені, що в іншому разі гострі предмети притягнуть на себе негатив, який передасться людині під час прийому їжі.

Також не радили на Стрітення вирушати у далеку мандрівку. Існувало навіть прислів’я: “На Стрітення вирушиш в дорогу – скоро додому не повернешся”.

Народні прикмети на 15 лютого

  • Весна буде такою, як погода в цей день. Якщо Стрітення тепле – то весна буде теплою.
  • Якщо у це свято сніжна та морозна погода – слід чекати пізньої весни.
  • Снігове Стрітення – до дощової весни.
  • Якщо 15 лютого яскраве сонце, рік буде врожайним.
  • Вітер цього дня віщує врожай плодових дерев.
  • Похмуре Стрітення показує, що 24 лютого вдарять морози.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень