Страсний тиждень 2021: чого не можна робити напередодні Великодня

Як спокутувати гріхи й підготуватися до Пасхи вірянам в останні дні посту

Страсний тиждень – це найсуворіший період посту перед Пасхою.

Протягом цих семи днів Ісус Христос проходив шлях зрад, страждань і в кінцевому помер, позбавивши людей від гріхів.

Страсна Седмиця налічує багато заборон і правил, яких треба дотримуватись, бо цей тиждень є одним із найскорботніших для православних християн у році.

Страсний тиждень 2021 (або Страсна Седмиця) розпочалась 26 квітня і триває до Великодня. А вже 2 травня православні відзначатимуть велике свято Воскресіння Христового.

Великий понеділок

У перший день Страсного тижня, Великий понеділок, віряни починають підготовку до Великодня. У цей день господарі та господині прибирають у своїх оселях й займаються іншими домашніми справами.

У понеділок варто повикидати, або пороздавати речі, які вам вже не потрібні. У цей день необхідно дотримуватися суворого посту й дозволяється лише одне приймання сирої їжі – увечері. Заборонено веселитись, галасувати та лаятись.

Великий вівторок

У Великий вівторок віряни відвідують Службу Божу у храмі, де згадуються притчі, повідані Ісусом у Єрусалимському храмі: про данину кесареві, про воскресіння мертвих, про десять дів і таланти, про Страшний суд і кінець світу. Зазвичай, у цей день люди заготовлюють і купують продукти, як покладуть у великодній кошик.

У Великий вівторок не дозволяється вживати алкоголь, забороняється побиватись, сумувати й плакати.

Велика середа

У Велику середу люди продовжують готуватись до того, щоб зустріти світле свято Великодня. Віряни далі дотримуються посту та готують яйця для фарбування.

У середу заборонено відвідувати кладовища й ходити на могили близьких. Не рекомендують у цей день точити ножі, адже це може призвести до хвороби близьких.

Чистий четвер

У Великий четвер, або Чистий четвер на Службах Божих мовиться про Таємну Вечерю Ісуса Христа з апостолами, на якій він встановив таїнство Євхаристії та здійснив омивання ніг учнів.

Чистий четвер присвячується духовному й фізичному очищенню людини. У цей день необхідно встати удосвіта й прийняти ванну чи душ. У давнину наші предки на Чистий четвер вмивались росою, аби бути здоровими.

Цього дня закінчуються усі прибирання осель.

Страсна п'ятниця

Страсна п'ятниця вважається найскорботнішим й найсуворішим днем посту, адже у цей день Ісуса розіп'яли на хресті й він помер.

Важливо у цю п'ятницю повністю відмовитись від їжі, а також варто провести цей день у тиші й щирих молитвах. Заборонена будь-яка фізична праця, під суворою забороною також є веселощі, співи й танці.

Велика субота

В останній день Страсної Седмиці, у Велику суботу, заборонено влаштовувати шум й галас. Цей день присвячений мовчанню, у знак вшанування смерті Христа.

В суботу не можна зичити гроші та сіль. Заборонені будь-які заходи з веселощами, не можна слухати музику.

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень