Страх конфіскації змусив євробляхарів розмитнюватися «по повній»

В окремих випадках суми розмитнення удвічі перевищують вартість авто

Власники євроблях почали розмитнювати автомобілі, які ввезли в Україну у 2021 році. Відповідно до закону вони уже не потрапляють під пільгове розмитнення. Оскільки нові правки наразі до закону вносити не планують, власники автомобілів уже не говорять про економію, а намагаються бодай зберегти авто.

Першими розмитнювати авто по повній вартості пішли автовласники Києва та Львова. Брокери запевняють, кількість клієнтів наразі зростає скрізь. Хтось раніше намагався накопичити грошей, а хтось втратив надію на пільгове розмитнення.

Як повідомляє UBR, в Україні близько 70 тисяч автомобілів на іноземній реєстрації. Переважно це євробляхи 2003-2005 років випуску, хоча є й свіжіші – 2016 року.

Активісти «АвтоЄвроСили» кажуть, що зверталися до депутатів з проханням, аби під пільгове розмитнення включили автомобілі, які були ввезені на територію України до дня ухвалення закону, тобто до 15 квітня. Втім цих звернень не врахували.

Погіршує ситуацію й той факт, що чимало автовласників навіть не знають точної дати ввезення їх автомобіля в Україну. Продавці могли просто обманути, що авто привезли у 2020-му, а насправді у 2021 році. І з’ясовують це буквально у момент, коли брокер заповнює декларацію на розмитнення.

У підсумку власники не знають що робити - оплачувати по повній чи взагалі втратити автомобіль.

В середньому розмитнення з усіма платежами коштує близько 100 тисяч гривень, але бувають нюанси:

- Авто може коштувати $1500, а розмитнення – $3500-3700, тому виходить така ціна, якби вживане авто купляли в Україні.

 

Ніякої економії, - пояснив виданню представник АвтоЄвроСили.

На такі послуги банки кредитів не дають.

Термін дії пільгового розмитнення завершується 10 листопада. Авто, ввезені з 2021 року, можна розмитнювати по повній впродовж року з дати ввезення.

А вже з 11 листопада поліція перевірятиме, хто саме за кермом авто на іноземній реєстрації.

- Поліція має доступ до бази митниці й буде перевіряти, хто заїхав. До прикладу: ввіз автомобіль громадянин Білорусі, а за кермом українець. Це вже підпадає під порушення й тягне штраф – 8500 гривень, - кажуть активісти.

Проте навіть тим, хто привіз автомобіль у 2021 році, експерти радять розмитнити його до 11 листопада. Адже потому поліція почне застосовувати санкції, і питання лише у тому, будуть вони поодинокими чи масовими. 

У спільноті rivne_1283 тим часом показали будні євроблях на Поліссі.

https://www.instagram.com/p/CVM60HUg_mI/

За матеріалами UBR

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень