Стало відомо, скількох українців змусили повернути соцдопомогу у Польщі

Вони повернулися додому, але не повідомили про це місцеве управління соціального страхування

Йдеться про 700 громадян України, які не повідомили про повернення додому, в Україну, місцеве управління соціального страхування (ZUS), яке здійснює відповідні виплати. Про це повідомляє RMF24.

Більшість біженців оформила в Польщі допомогу по догляду за дитиною «500+».

Цю допомогу виплачують щомісяця в розмірі 500 злотих на кожну дитину. 

З початком повномасштабного вторгнення рф в Україну до Польщі прибуло майже 3,5 млн українців. З них у базі даних PESEL зареєструвалося лише 1,1 млн.

Нагадаємо: нараховувати будь-яку соціальну допомогу людині починають тільки за наявності цього номера. Близько 1,4 млн біженців уже повернулися додому. 

Державна організація, яка відповідає за питання соціального страхування, має доступ до системи прикордонного контролю. Якщо громадянин України, який перебуває у Польщі, перетинає польсько-український кордон, ця інформація відразу надходить до ZUS.

Однак це не означає, що нарахування пільг автоматично припиняється.

Cпеціальний закон гарантує громадянам України, які прибули до Польщі після 24 лютого 2022 року, тимчасовий захист Республіки Польща. Згідно з його положеннями, така людина має право виїздити за межі країни, але не довше ніж на 30 днів, бо тоді втратить право на всі пільги.

Якщо попередньо не поінформує про це ZUS, зобов'язана буде повернути не тільки кошти, а й відсотки. 

У ZUS визнають, що їм складніше проконтролювати переміщення українців у межах Європейського Союзу. Оскільки прикордонного контролю тут немає, організація отримує інформацію лише тоді, коли така людина знаходить в іншій країні роботу чи звертається до державних органів по соціальну допомогу. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень