Стало відомо, де мешканцям Рівненщини краще не збирати березовий сік

І як його правильно заготовляти, аби не нашкодити дереву

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Сезон заготівлі березового соку підходить до кінця. А чи знали ви, що збирати його можна не всюди й не всім?

Звичайні мешканці Рівненщини можуть збирати березовий сік лише на своїх присадибних ділянках, робити це у лісах, парках чи в іншому місті, окрім власної території, – заборонено. Однак якщо ви підприємець і хочете зібрати сік на продаж, то у місцевому лісгоспі можете взяти спеціальний «лісовий квиток», який дає дозвіл на видобуток соку в лісі. При цьому варто дотримуватися встановленого ліміту та не виходити за межі дозволеного місця для збору березового соку, повідомила речниця філії Поліського лісового офісу Світлана Думська.

Варто зауважити, що вільний видобуток березового соку у лісах заборонений насамперед для того, щоб не нашкодити березам. Адже не зі всіх можна збирати сік. Потрібно зважити на вік дерева, його розмір та стан. На тих, хто порушить заборону, може чекати покарання  згідно зі ст. 70 КупАП. Це від 17 до 51 грн штрафу

Як правильно збирати березовий сік вдома:

  1. Оберіть доросле дерево (березовий сік збирають з дерев, яким понад 30 років (діаметр стовбура перевищує 30 см). Чим старіше дерево, тим краще воно підходить для збирання соку та й для дерева це не так небезпечно.
  2. Відміряйте 1,5 метра від землі (на цій висоті сік найсмачніший) та зробіть отвір так, щоби березовий сік вільно стікав униз. Глибина отвору може бути  2-3 сантиметри, залежно від товщини кори.
  3. В отвір потрібно вставити жерстяний «носик», по якому стікатиме сік у тару (скляна банка чи відро).
  4. За один день у великої берези можна взяти не більше 3 літрів соку.
  5. Після збору соку, треба закрити отвір спеціальним корком, аби рідина більше не витікала. Щоб рана на дереві швидше загоїлася, можна замазати її садовим варом (спеціально приготовлена суміш, призначена для обробки зрізів і спилів гілок та стовбурів).

У міському департаменті муніципальної варти повідомили, що багато хто нехтує правилами його добування, що призводять до нищення дерев.

Збирання соку берези, клена, смоли хвойних рослин шляхом зарубок чи свердління отворів на них заборонене п. 9.17.6 Правил благоустрою міста Рівного, – йдеться в повідомленні.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень