Справа не в бажанні швидкої наживи, або Чому таксі дорожчає в дощ

До сучасних реалій додалися комендантська година та загроза обстрілів

Сервіс пасажирських перевезень в сучасних умовах можна вважати об’єктом критичної інфраструктури. Найбільше у його роботі людей цікавлять принципи формування вартості поїздок, наприклад, чому вони завжди дорожчі, коли на вулиці негода. 

Як пояснює український перевізник Uklon, на вартість будь-якої поїздки впливають два ключові пункти. Це базовий тариф і динамічний коефіцієнт.

Базові тарифи включають вартість мінімального замовлення, ціну за кожен наступний кілометр по місту чи передмістю. Це усталені показники, сформовані в залежності від міста. Наприклад, у Чернігові мінімальне замовлення становить 45 грн, а у Києві — 60 грн. Базовий тариф — не фінальна ціна поїздки.

Перевізники використовують ще й алгоритм коригування базового тарифу до ринкових умов у режимі реального часу. Тобто ціноутворення є динамічним і враховує баланс між попитом і пропозицією. 

Коли кількість охочих замовити поїздку суттєво переважає кількість доступних водіїв, спрацює коефіцієнт. Це необхідний чинник, аби збільшити буквально кількість охочих працювати водіями та забезпечити можливість більшої кількості пасажирів на поїздку. Схема працює й у зворотному напрямку, коли ситуація вирівнюється, ціна знижується. Так працює більшість перевізників світу. 

На формування коефіцієнта впливають години пік (ранок та вечір), ремонт дороги чи перекриття вулиць, погана погода та робота громадського транспорту. З початком війни додалися й інші фактори: загроза обстрілів, проблеми зі зв’язком, комендантська година. Це збільшує кількість охочих здійснити поїздку. 

Перевізники пояснюють, що це математична модель, яка в режимі реального часу вираховує тисячі коефіцієнтів щохвилини, на розрахунок яких одночасно впливає з десяток факторів. І пояснюють, якщо відмовитися від динамічного ціноутворення, водії втратять мотивацію працювати, а люди не матимуть можливості дістатися потрібного місця оперативно.

Джерело: NV Бізнес

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень