Спас 2024: коли святкуватимуть в цьому році за новим календарем

Віряни відзначатимуть три великі свята у нові дати

Кожного року християни східного обряду відзначають Яблучний, Медовий та Горіховий Спас. Це три свята присвячені Ісусу Христу. У цьому році ці свята відзначатимуть в інші дати, оскільки Православна церква України перейшла на новий календар.

Тож парафіяни ПЦУ відзначатимуть всі неперехідні православні свята на 13 днів раніше.

Коли буде Маковія у 2024 році

Традиційно першим відзначають Медовий Спас. В народі його також називають Маковієм. Цього дня віряни вшановують три святині: Животворящий Хрест Господній, Образ Спасителя та ікону Володимирської Божої Матері.

Раніше це свято відзначали 14 серпня. У 2024 році Медовий Спас святкуватимуть 1 серпня.

Коли буде Спаса у 2024 році

Через декілька днів після Маковія відзначається Яблучний Спас. Інша назва – свято Преображення Господнього. В цей день традиційно готують страви з яблук та розпочинають збирання врожаю. Раніше Яблучний Спас святкували 19 серпня, але в цьому році він буде 6 серпня.

Коли буде Горіховий Спас у 2024 році

Завершується цикл Горіховим Спасом, який раніше відзначали 29 серпня. Це свято присвячене перенесенню Нерукотворного образу Господнього до Константинополя. Але у 2024 році Горіховий Спас святкуватимуть раніше – 16 серпня.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень