Рівнянам на замітку: «1 березня. Чому в телевізорі – свіча?» (ФОТО)

Що сталося у Корюківці

Корюківка на Чернігівщині... 

Дехто називає її «Українська Хатинь».

75 років тому місто сколихнула страшна трагедія – за перші дні весни 1943-го було вбито майже 7 000 мешканців.

 

Масове вбивство мирних мешканців стало каральною операцією угорських підрозділів у відповідь на дії радянських партизанів.

А особливий трагізм полягає у тому, що партизанська група військ була майже у десять разів більшою, ніж кількість убивць.

Вранці 1 березня 1943 року до Корюківки прибув підрозділ СС зі Сновська. Наказ був чіткий - убити всіх мешканців Корюківки, враховуючи й тих, які втекли у сусідні населені пункти. Частину людей зігнали у ресторан та театр, де розстріляли. А згодом просто вривалися у хати мешканців і розстрілювали їх. Палили будинки. У Корюківці було спалено майже все, збереглися тільки десять цегляних будинків та одна церква...

У результаті операції в Корюківці було знищено 6 700 мирних мешканців. Масштаби трагедії виняткові серед населених пунктів України, та й усієї Європи. Корюківські вбивства за кількістю жертв майже у 45 разів перевищують білоруську Хатинь, у 41 раз - чеське Лідіце та у 12 разів - французький Орадур-сюр-Глан.

1 березня в Україні вшановують пам'ять жертв Корюківської трагедії.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Наталка Панфілова

Наталка Панфілова

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень