Сьогодні – 106 років з дня народження Богдана-Ігоря Антонича

Відомий український письменник та перекладач народився 5 жовтня 1909 року

Через офіційну заборону про нього ширше почали говорити лише з середини 1960-х. Антонич справив значний вплив на сучасну українську поезію, йому притаманна філософська лірика, релігійні, космічні мотиви, відгомін лемківського фольклору і язичницької символіки. Писав і прозові твори та займався перекладами.

Богдан-Ігор Антонич народився 5 жовтня 1909 року на Лемківщині у с. Новиця. Справжнє прізвище батька було Кіт, яке родина змінила перед народженням сина.

За спогадами сучасників, був короткозорим, невисокого зросту, темне волосся зачісував наверх, одягався елегантно, по моді.

Перший свій вірш поет опублікував в 1931 році у пластовому журналі «Вогні». Потім він розміщував поезії у багатьох періодичних виданнях. 

Крім того, він випробовував свої сили у прозі та драматургії. Залишилася незакінчена новела «Три мандоліни» та великий фрагмент повісті, що мала називатися «На другому березі». Він склав лібрето до опери «Довбуш», що її мав написати Антін Рудницький.

Проводив редакторську діяльність, деякий час редагував журнал «Дажбог» і разом з Володимиром Гаврилюком журнал «Карби». Антонич також малював, грав на скрипці і компонував музику, мріяв бути композитором. Ці галузі мистецтва, особливо малярство, дуже сильно вплинули на його лірику.

Помер Антонич на двадцять восьмому році життя. Похований у Львові на Янівському цвинтарі.

Після його смерті та входження Західної України до складу УРСР Антонич як аполітичний поет-містик був заборонений.

За метеріалами Вікіпедії.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень