Сьогодні - Вознесіння Господнє: звичаї, прикмети та заборони свята

Свято Вознесіння щороку припадає на 40-й день після Великодня

Вознесіння є перехідним святом, його дата залежить від дати святкування Великодня і випадає на 40-й день після Світлого Христового Воскресіння. Це завжди четвер.

Історія свята

Згідно з Євангелієм, Ісус Христос після свого воскресіння з мертвих сорок днів перебував на землі серед своїх учнів і пастви.

На сороковий день Спаситель зібрав апостолів у передмісті Єрусалима Віфанії на горі Елеон, благословив їх і вознісся на небо.

Тож у цей день святкують закінчення його земного шляху, а також згадують про обіцянку другого пришестя.

Звичаї та традиції

У народі вважали, що в цей день весна остаточно переходить в літо, стає по-справжньому спекотно, відцвітають сади.

Найперша традиція свята — вмитись ранковою росою, щоби зберегти молодість, життєву силу та красу. Вона нібито має особливу цілющу силу в такі свята.

Як і багато інших православних свят, Вознесіння Господнє увібрало в себе побутові народні традиції і навіть давні язичницькі звичаї. Так, на свято водили хороводи на честь майбутнього хорошого врожаю, в деяких місцях влаштовували веселі гуляння.

Господині на Вознесіння пекли пироги з начинкою з зеленої цибулі, а також особливу хлібну випічку - «драбинки», на яких обов'язково робили сім «перекладин», що символізують сходи (за кількістю небес апокаліпсису).

Ці коржі освячували в церкві та з частуванням вирушали в гості до рідні.

Заборони свята

Не можна працювати: ні вдома, ні на городі, ні в полі. Навіть прибирати, прати чи шити. Як і в будь-яке інше з 12 головних свят — це великий гріх.

Не можна плювати на землю та смітити. Адже, вважають, Ісус ходить по вулицях та спостерігає за вчинками кожного.

Не можна сваритись, бажати комусь зла, думати про погане. Цей день треба провести спокійно, у родинному колі та з друзями.

Вважали особливим гріхом в період з Великодня до Вознесіння Христового в чомусь відмовляти мандрівникам, віруючі намагалися більше допомагати нужденним, подавати милостиню тим, хто просить.

Народні прикмети 

Якщо курка знесла цей день яйце, то його потрібно підвісити під дахом. Яйце буде захищати мешканців будинку від нещасть і неприємностей усіх мешканців будинку на протязі року.

Якщо на Вознесіння хороша погода, то вона протримається до дня Святого Михайла.

Дощовий день свята віщував хвороби та неврожай.

Якщо не буде дощу на Вознесіння, так не буде шість тижнів; як на Вознесіння піде дощ, то буде шість тижнів йти.

На Вознесіння хороша погода — до урожаю.

Радіо ТРЕК у Тelegram. Viber: 063 734 106 4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень