Сьогодні - Світла п'ятниця: звичаї та прикмети дня

7 травня православна церква вшановує мучеників Саву та Овсія

За прикметами, з 7 травня буває ще 12 заморозків. За традицією, в цей день сіяли овес. 

Говорили: «прийшов Овсій – в цей день овес сій».

 

Предки вірили, що в кінці першого тижня останнього весняного місяця на людину нападає марнота. І потрібно 7 травня молитися святій Єлизаветі для того щоб позбутися від цієї напасті.

Також на 7 травня випадає Світла п'ятниця.

У церкві у цей день відзначають пам'ять ікони Божої Матері «Живоносне Джерело». Тут традиції так само пов'язані з водою, на богослужінні її освячують, а після цього здійснюють хресний хід до найближчої водойми.

Люди, які відвідали церкву, і набрали води використовують її в своїх цілях: поливають город, дерева, сад – вважається, що це сприятиме хорошому врожаю.

У слов'ян була поширена традиція у Світлу п'ятницю запрошувати зятя в гості до тещі і тестя. Цю п'ятницю називали Прощеним днем. А в деяких регіонах люди запрошували в гості не тільки зятя, але і всю його сім'ю.

Що не можна робити 7 травня

Жінкам в цю п'ятницю не слід ревнувати своїх обранців. Наші предки вірили, що підозри, народжені 7 травня, дуже скоро можуть втілитися в життя.

Не рекомендується призначати на цей день важливі переговори або підписання угод. Всі домовленості, досягнуті 7 травня, можуть бути зруйновані від обставин непереборної сили.

Заборонено в цей день піднімати з землі знайдені речі, особливо гроші. Вважається, що з цього моменту фінансове становище того, хто не послухається цієї поради, почне погіршуватися.

Народні прикмети на 7 травня

Береза розпустилася – пора сіяти овес

Багато комарів – чекай багатого врожаю вівса

Посієш жито в дощ – бур'янів багато буде. Тому, якщо 7 травня було дощовим, намагалися не працювати в городах і полях

Над обрієм низькі хмари висять, і краю у них окреслено – чекай сильної грози з вітром.

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень