Смертоносна і містична: Легенди про річку Тису

Які таємниці вона ховає

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Гірська річка Тиса, що на Закарпатті, особливо прославилася з початку повномасштабної війни росії проти України. Адже саме по ній ухилянти намагаються втекти від мобілізації.

Багато втікачів затримують прикордонники, а понад 30 відчайдухів – загинули у воді.

Тиса – це найбільша ліва притока Дунаю, яка протікає на території України, Угорщини, Сербії, частково по українсько-румунському й україно-словацькому кордонах, а також по кордону між Словаччиною та Угорщиною.

Вона доволі глибока й небезпечна, оскільки мілка лише з боку України. Найбільшу небезпеку річка несе тоді, коли падає або росте рівень води, і тоді шанси її здолати – взагалі мізерні. Часто стається так, що жертву стихії ніколи не знаходять. Люди там здавна не раз зникали безвісти.

Назву річки найчастіше пов’язують із деревом тис, яке поширене на території, де протікає Тиса.  До речі, дерево тис – це доволі цінна порода. Із нього раніше робили ядра для гармат та майстрували луки для воїнів. Відомо, що із тису виготовляли навіть домовини, це дерево символізувало вічне життя та безсмертя.  

Річку Тису оспівують у багатьох українських піснях. Разом з тим про неї є і багато нещасливих легенд. Є перекази про нещасливе кохання і пари, які топилися в річці, бо батьки ставали на перешкоді їхньому щастю.

Найцікавіша легенда, що приваблювала на береги Тиси шукачів скарбів, оповідає про вождя гунів Атиллу та його могилу. Адже колись у поховання могутніх володарів клали безліч золота та коштовностей. А, за народними переказами, Атиллу поховали саме десь під Тисою.

Історик із Хуста Іван Демеш розповідає:

Перед тим, як віддати останки землі, його тіло помістили спочатку у свинцевий гріб, потім у срібний і лише відтак – у золотий. Аби ніхто не знайшов могилу, наближені до вождя люди дали наказ перегородити Тису й пустити її на поля. На місці ж течії викопали глибоку яму, помістили туди труну та скарби, закопали все і повернули течію річки на попереднє місце. Аби ніхто не дізнався, де поховано вождя, спочатку вбили бійців, які виконували спеціальне доручення, потім розстріляли і їхніх убивць, а відтак і катів-лучників.

За переказами, якщо хтось розкопає могилу Атилли, то на світ чекають небачені війни та катаклізми.

Джерело: Еспресо.Захід

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень