«Слуги» хочуть скасувати перенесення вихідних і святкових днів

Відповідний законопроєкт зареєстрований у Верховній Раді

У парламенті зареєстровано проєкт закону про внесення змін до статті 67 Кодексу законів про працю України щодо узгодження вітчизняного законодавства із законодавством країн членів Європейського Союзу у питанні перенесення робочих днів (№4597).

Текст законопроєкту опубліковано на сайті парламенту.

Його авторами є депутати від «Слуги народу», зокрема, голова Комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Законопроєктом пропонується встановити заборону на перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації, крім випадків, встановлених Кодексом законів про працю України.

Голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що

Надмірна кількість перенесень робочих днів негативно впливає на продуктивність праці, мінімізує можливості роботи з інвесторами та донорами і назагал формує негативну репутацію бізнеспотенціалу України у світі.

 

Аналіз досвіду країн світу у питанні перенесення робочих днів доводить, що в Білорусі, Польщі, Словаччині, Чехії, Литві, Франції, Німеччині, Данії, Нідерландах, США та інших країнах такої практики немає.

В документі також зазначається:

Перенесення робочих днів є типовою радянською традицією, яка до сьогодні зберігається в деяких пострадянських країнах, зокрема, в Росії.

 

Крім того, перенесення робочих днів призводить до 6-денного робочого тижня, подекуди - двічі на місяць, що є порушенням законодавчих вимог до мінімального часу відпочинку працівника, який не може бути зменшеним.

Водночас, згідно з порівняльною таблицею до законопроєкту, зміни НЕ торкнуться перенесень у випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним. Ця норма залишається:

У випадку, коли святковий або неробочий день (стаття 73) збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Пропонується встановити, що цей закон, у разі його ухвалення, набирає чинності з 1 січня 2022 року.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень