Скільки на Рівненщині таксистів і як відрізнити серед них легальних

Сьогодні, 22 березня - Міжнародний День таксиста

На Рівненщині налічується 372 суб'єкти господарювання з ліцензією на надання послуг таксі. І це приблизно 440 автомобілів. У Рівному таких ліцензованих є 194 суб’єкти господарювання і у них - 205 авто. Крім того, в обласному центрі налічується шість інформаційно-диспетчерських служб, які надають послуги замовлення на перевезення у таксі, і по дві - у Дубні та Сарнах.

Скільки в області є нелегальних таксистів – невідомо. Адже коли фахівці Укртрансбезпеки виїжджають на рейдові перевірки, нелегали знімають з авто "шашечки" таксі і виявити їх неможливо. Як же відрізнити легального таксиста від нелегала?

Заступник начальника управління Укртрансбезпеки у Рівненській області Тарас Наконечний каже, що у таксиста має бути витяг з наказу про ліцензування і розпізнавальні знаки на авто:

Це має бути розпізнавальний ліхтар оранжевого кольору, який встановлений на даху автомобіля, працюючий таксометр, сигнальний ліхтарик має бути із зеленим та червоним світлом, розташований у правому верхньому кутку бокового скла. Мають також бути нанесені композиції квадратів в шашковому порядку на дверцятах автомобіля з лівого та правого боків.

До речі, якщо таксі з іноземними номерами, то це - стовідсотково нелегал. Адже авто, які використовуються для таксі, повинні бути зареєстровані відповідно до порядку держреєстрації чи перереєстрації транспортних засобів, а отже не можуть бути на іноземних номерах. 

Сідаючи в авто до нелегала, за словами Тараса Наконечного, людина ризикує, бо невідомо, хто за кермом, і в якому технічному стані транспортний засіб. А ось офіційні таксисти проходять медогляд, а їхні авто – щорічний техогляд.

Тож ризик потрапити у ДТП з вини офіційного таксиста значно нижчий, ніж з вини нелегала.

До речі, виклик таксі через інформаційно-диспетчерські служби, поянив Тарас Наконечний, не захищає споживача, оскільки законодавство у цьому питанні не врегульоване і вони не несуть відповідальності за таксиста і його авто.

А ось на неякісні послуги таксі можна скаржитися у Держпродспоживслужбу, але притягнути таксиста до відповідальності можна лише в разі, якщо він працює легально.

Що стосується цін на таксі, то, каже Тарас Наконечний, держава цього питання не регулює, хоча й має рекомендації з розрахунку вартості послуг. Тому ціни залежать виключно від попиту на таксі.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень