Скільки заробляють служителі Феміди на Рівненщині та від чого залежить їхній оклад

На прикладі Рівненського апеляційного суду

Фото з мережі
Фото з мережі

Щороку 15 грудня працівники суду відзначають своє професійне свято.

Свято започаткував президент України Леонід Кучма відповідним Указом:

Ураховуючи роль судів у забезпеченні захисту  прав  і свобод людини та громадянина, в утвердженні принципу верховенства права та розвитку і зміцненні України як демократичної,  правової  держави постановляю:  Установити в  Україні  професійне свято  –  День працівників суду, яке відзначати щорічно 15 грудня, – йдеться у документі.

На сьогодні у Рівненській області є 18 судів, у яких працює 87 суддів віком від 30 років, розповів перший заступник Рівненської ОДА Сергій Подолін. За його словами, заробітна плата суддів на сьогодні залежиться із вислуги років, наукового ступеня та роботи із державною таємницею.

До прикладу, у Рівненському апеляційному суді середній розмір заробітної плати суддів становить 160 000 гривень (ред. - у судах різних інстанцій розмір заробітної плати коливається. У судах першої інстанції судді отримують менше. Розмір окладу становить понад 60 000 грн), а помічник судді отримує 13 000 гривень. При цьому інші працівники суду отримують на половину менші оклади. 

Так, середня заробітна плата головного спеціаліста становить 6 230 гривень, консультанта суду – 5 760 гривень, стільки ж отримує секретар судового засідання та старший судовий розпорядник.

 

Найменші зарплати отримують спеціалісти, секретарі суду та судові розпорядники. Розмір їхньої заробітної плати становить 4 810 грн. Про це Радіо ТРЕК повідомила прессекретарка Рівненського апеляційного суду Олена Кузьменко.

Хто може працювати суддею?

На посаду судді може бути призначений громадянин України, не молодший 30 та не старший 65 років, який має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше 5 років. Це має бути компетентна, доброчесна людина, яка володіє державно мовою відповідно до рівня, визначеного національною комісією зі стандартів державної мови.

Чи вистачає працівників у суді апеляційної інстанції?

На сьогодні у Рівненському апеляційному суді не вистачає понад 60% суддів. Згідно з наказом ДСА України у суді має працювати 21 суддя, однак за штатом працює лише 8. Загалом у суді є 13 помічників суддів.

Судді, які обіймають адміністративні посади (голова суду та його заступник), секретарі судових палат, а також суддя, обраний до складу Ради суддів України, мають по двоє помічників. Інші судді – по одному, – повідомили у пресслужбі апеляційного суду.  

На сьогодні кримінальні провадження, цивільні справи та адміністративні матеріали у суді розглядають згідно з графіком та при максимальній завантаженості справи призначають аж на квітень 2022 року.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень