За скільки долітають до цілі різні види ракет: усі тонкощі роз'яснює експерт

Зокрема, чим найчастіше обстрілюють Україну і що це за ракети

Повітряна тривога за останні 7 місяців стала частиною нашого життя, проте не варто забувати, що саме вона сповіщає про ймовірну небезпеку – приліт ворожої ракети

У тому, скільки часу мають українці, аби сховатися після оголошення повітряної тривоги, як місце запуску впливає на час прильоту ракети і скільки в середньому летять різні типи крилатих ракет, розбиралися Факти ICTV.

Як працює повітряна тривога

Загалом, виявлення загрози з повітря в Україні – робота радіолокаційних підрозділів Повітряних сил ЗСУ. Саме вони фіксують усі ворожі повітряні цілі як в Україні, так і далеко за її межами

Підрозділи мають спеціальні радари стеження. Коли на них з’являється ворожий літальний об’єкт, що прямує в бік України, дається команда «Повітря».

Черговий Повітряних сил ЗСУ протягом 3 хв телефонує по спецзв’язку та передає відповідну команду. Після цього сирену вмикає місцева влада.

Важливо! Повітряну тривогу вмикають за фактом зльоту ракети, тобто зрозумілий лише її орієнтовний напрямок. Саме у цьому напрямку і вмикають сигнал тривоги по областях. На жаль, визначити точне місце її прильоту дуже складно.

Загалом, існує кілька типів сигналів:

  • один довгий рівномірний гудок, який триває до 7 сек – попереджувальна сирена;
  • гул, який наростає та знижується, триває 1 хв і повторюється не менше 3-х разів – загальна тривога (треба йти в укриття);
  • довгий та безперервний сигнал – повітряна тривога, ймовірно, ракета летить у ваш регіон.

Скільки летять різні типи ракет

На фото -- Іскандер-М
На фото -- Іскандер-М

Окупанти випускають по території України балістичні та крилаті ракети. Найчастіше у звітах Генштабу ЗСУ фігурують кілька типів ракет:

  • Іскандер-М – балістична сучасна ракета;
  • Точка-У – балістичні радянські ракети;
  • Калібр – крилата ракета морського базування;
  • Онікс – крилата морського та берегового базування;
  • Іскандер-К – крилата наземного базування;
  • ракети Х-101 та Х-555 – крилаті повітряного базування.

Загалом, імовірний час прильоту ракети після повітряної тривоги – від 10 до 30 хв. 

А це - радянська "Точка-У", якою досі активно користується росія
А це - радянська "Точка-У", якою досі активно користується росія

Військово-політичний експерт Олександр Коваленко зазначає, що на час прильоту ракет від їх запуску впливають кілька факторів – місце, з якого випущена, швидкість і тип ракети, а також координати заданої цілі. 

– Потрібно розуміти, що є різні місця базування, з яких випускають крилаті ракети. Від цього і залежить, скільки потрібно часу, щоб зреагувати не лише громадянам, а й ППО. Також важливий фактор – тип ракети, який використовують проти того чи іншого міста, бо у різних ракет різна швидкість, структура польоту, концепція використання, – зазначає Коваленко.

Це -- крилата ракета "Калібр"
Це -- крилата ракета "Калібр"

Найчастіше росія випускає ракети з території Білорусі, Бєлгородської області та Криму.

– З тимчасово окупованого Криму рф обстрілює Одесу та область ракетами П-800 Онікс. Ці ракети запускаються з берегових комплексів, їхня максимальна швидкість – 3000 км/год, а до Одеси відстань майже 200 км. Тобто ракета долетить за лічені хвилини, – каже військовий експерт.

Бувають випадки, коли ППО реагують на ракети швидше, ніж сигнал повітряної тривоги. Саме тому ми не завжди чуємо тривогу, коли випускається ракета.

П-800 «Онікс» — російська надзвукова універсальна протикорабельна ракета середнього радіуса дії
П-800 «Онікс» — російська надзвукова універсальна протикорабельна ракета середнього радіуса дії

Найкраща ситуація щодо реагування на ворожі ракети – у Центральній, Південній та Західній Україні. Олександр Коваленко пояснює, що оскільки відстань більша, у ППО є більше часу, щоб перехопити та збити ракету.

– Для центральних регіонів України рф намагається використовувати крилаті ракети Калібр та Х-101. Вони мають надзвукову швидкість, проте їх часто помічають. Поки вони знаходяться в нашому повітряному просторі, їх фіксують та збивають. Тобто дальні райони України мають більше часу, щоб забезпечити безпеку громадян, – каже експерт.

Тому від ракетних ударів росії найбільше потерпають прифронтові та прикордонні регіони України.

– Для прикордонних регіонів рф використовує старі ракети малого радіусу дії. Їх запускають переважно з території росії, відстань невелика, тому ними обстрілюють саме селища, які знаходяться біля кордону, – зазначає Коваленко.

Вгадати, яку ракету буде випускати рф, неможливо, тому загроза залишається для кожного регіону України.

Нехтувати попереджувальними сигналами після оголошення тривоги не варто - краще одразу спускатися в укриття. Це може врятувати ваше життя і життя ваших близьких

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень