«Синдром розбитого серця»: Облисіння, Втрата ваги, Розацеа, Хтивість та Кардіологія (ФОТО)

Вчені описали, як люди переживають розрив

Синдром розбитого серця має чимало різних симптомів

День закоханих. Усі довкола купують квіти та шоколад, але… День Святого Валентина може бути особливо болючим для тих, хто має розбите серце після розриву стосунків із коханою людиною.

Сильний біль, спричинений тим, що вас покинули, може бути не лише емоційним.

Експерти кажуть, що розрив стосунків може спричинити неабиякі фізичні проблеми через неконтрольовані викиди гормонів, різноманітні збої в роботі організму, втрату волосся або ваги.

Синдром розбитого серця

Розбите серце — це метафора непереборного смутку, який відчуваєш, коли стосунки раптово закінчуються – не за твоєю ініціативою. Типово ми відчуваємо величезний смуток, однак саме це горе може спричинити не лише «сердечні», але й реальні серцеві проблеми.

Згідно з даними Служби національного здоров’я Великої Британії (NHS), синдром розбитого серця, який у медицині називається «кардіоміопатією такоцубо», виникає, коли серце раптово слабшає або «приголомшує».

Загальний анамнез нагадує деякі з симптомів серцевого нападу, при цьому пацієнти відчувають раптовий сильний біль у грудях, задишку та порушення серцевого ритму.

За даними Британського кардіологічного фонду, переживання змушують головну камеру серця (лівий шлуночок) змінювати форму та збільшуватися. Це послаблює серцевий м’яз і означає, що він не перекачує кров так добре, як мав би.

Навін Хосла, фармацевт онлайн-служби NHS, каже, що синдром розбитого серця виникає після надзвичайно стресової події, наприклад смерті близької людини. Але він додав, що «у певній кількості випадків це може бути пов'язано і з розривом стосунків».

Захворювання вражає приблизно 2 відсотки тих людей, які загалом звертаються до лікарні з підозрою на серцевий напад.

Згідно з даними досліджень Інституту серця ім. Сміта, жінки середнього та старшого віку більш ніж у 10 разів частіше хворіють на «кардіоміопатію такоцубо», ніж молоді жінки чи чоловіки будь-якого віку.

Вони вивчили 135 463 задокументованих випадків синдрому розбитого серця, а також виявили, що поширеність цього захворювання зростає.

Спеціального тесту на синдром розбитого серця не існує, і його часто діагностують після виключення суто кардіологічних причин означених симптомів.

За даними Cardiomyopathy UK, стан «розбитого серця» є зазвичай тимчасовим, і люди типово одужують протягом кількох тижнів після того, як вони отримали лікування, яке передбачає прийом ліків, щоб допомогти відновитися серцю.

Втрата волосся

Певний тип випадіння волосся — телогенове випадання — може виникнути в періоди сильного стресу.

Доктор Грег Віда, старший хірург клініки Harley Street Hair, сказав, що зміни у вашому настрої можуть викликати гормональний дисбаланс, який порушує цикл росту волосяних фолікулів. Цей цикл має чотири стадії — анаген, катаген, телоген і екзоген.

Фаза анагену – це період, коли волосся активно росте, а фаза катагену – це період, коли вони припиняють ріст і відключаються від кровопостачання.

 

Під час телогенової фази волосся залишається в стані «відпочинку».

 

Волосини випадають з фолікулів під час екзогену.

Доктор Віда стверджує, що емоційний стрес може передчасно перевести волосяні фолікули в стадію телогену (спокою).

«Це означає, що волоски перебувають у стані спокою приблизно 90 днів, не даючи їм рости. Потім волосся переходить у фазу випадання, яке може призводити навіть до облисіння певних ділянок шкіри на голові».

Доктор Віда додає:

«Якщо емоційну травму не усунути і розбите серце не загоїти на цій стадії, цикл починається знову — волосяні фолікули відпочиватимуть, а потім випадуть і не будуть рости».

Згідно з дослідженням індійських науковців, активне випадіння волосся типово спостерігається  через три-чотири місяці після «провокаційної події», наприклад, після того, як партнер несподівано просить розлучення чи повідомляє про припинення стосунків.

Однак, доктор Віда каже, що коли ви «емоційно зцілитеся», волосся знову почне відростати, лише це може зайняти сім-вісім місяців, оскільки фолікули, які перейшли у фазу спокою, мають спочатку випасти.

Надвисоке лібідо

Нерозбірлива та загалом підвищена сексуальна активність часто сприймається «покинутими» як спосіб «загоєння» серцевих ран. Експерти припускають, що це може мати й певне наукове пояснення.

За словами психолога доктора Лаури Луї, генерального директора Atlanta Couples Therapy, існує п’ять стадій горя — заперечення, гнів, «торгівля», депресія та прийняття.

Вона каже, що для деяких людей горе може проявлятися як гнів, смуток або емоційний стрес, діючи як вбивця лібідо.

Але, за словами клінічного консультанта з питань сексу Еріка Гаррісона, автора книги «Опанування сексу», іноді горе може викликати підвищений інтерес до сексу.

Він стверджує, що якщо ваше лібідо різко зростає, це може означати, що секс у ваших стосунках був дійсно хорошим або дуже поганим.

«Якщо у стосунках була відсутність сексуальної близькості або сексуального задоволення, збуджена ситуація може виникнути через те, що ви тепер вільні почати займатися таким сексом, яким хотіли займатися весь час», — каже Гаррісон.

 

«Якщо ж секс був чудовим, то підвищена хтивість просто символізує той факт, що ваше тіло все ще цього прагне».

Втрата ваги

Це іноді називають «Дієтою розбитого серця». Але є наукове пояснення ефекту схуднення. Організм людини виробляє адреналін у відповідь на відчуття горя, стверджують експерти.

Пов’язано це з тим, що організм уповільнює травлення, щоб енергія спрямовувалася туди, де вона найбільше потрібна. Доктор Кванза Пінкні, лікар швидкої допомоги з Техасу, каже:

«Ваше тіло переповнюється адреналіном, який, по суті, надмірно стимулює рівень кортизолу. Але у багатьох людей викид адреналіну пригнічує апетит і спричиняє втрату ваги за рахунок метаболічної стимуляції та пригнічення апетиту».

Дослідження 2014 року, проведене компанією Forza Supplements, яка займається схудненням, показало, що жінки втрачають у середньому 1,5-2 кг за перший місяць після того, як їх кинули.

Також виявилося, що якщо вони залишаються самотніми протягом року після розриву тривалих стосунків, то втрачають у середньому ще 5-7 кг.

Ще одним симптомом "розбитого серця" може бути розацеа, яка зазвичай лікується звичайними кремами та проходить достатньо швидше

Джерело: The Daily Mail

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень