SIM-картки до паспортів: «слуги» задумали українцям нове зобов’язання

Для чого це потрібно

Українців хочуть зобов'язати прив’язати свої телефонні номери до паспортів. Зокрема, це стосуватиметься тих номерів, які прив'язані до банківських карток, щоб зробити їх іменними. Таку новацію анонсував член парламентського комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко,передає Обозрєватель.

Які переваги прив'язки номера до паспорта 

Усі банківські картки українців прив'язані до номера телефону. Тому шахраї часто роблять спроби вкрасти номери громадян, щоб отримати доступ до їхніх фінансів. Зробити це нескладно. Річ у тому, що якщо у мобільного оператора немає паспортних даних власника номера, цей номер фактично нічий. Будь-яка людина може перевипустити SIM-картку з таким номером.

Схема працює в такий спосіб.

Шахраї кілька разів телефонують на номер жертви з різних номерів. Тут же приходять до оператора зі скаргою про втрачену картку та просять її перевипустити, називаючи останні номери, з яких дзвонили. Оператор не має підстав відмовити, адже він не знає, чий насправді цей номер. Таким чином, номер крадуть, а вже через нього отримують доступ до інтернет-банкінгу або інших послуг, і виводять гроші з рахунків або ж оформлюють позики. 

Якщо номер буде іменним, щоб перевипустити картку, потрібен буде паспорт

За словами нардепа Федієнка, законопроєкт, над яким вони вже працюють, стосуватиметься лише фінансових номерів та покликаний захищати українців від шахраїв.

- Якщо ви хочете мати телефон, який надалі використовуватимете для фінансових операцій або для отримання цифрових послуг, зокрема для отримання електронно-цифрового підпису, він обов'язково повинен мати контракт з оператором мобільного зв'язку для того, щоб шахрай не зміг його вкрасти, – розповів нардеп.

 

Зараз прив'язка SIM-картки до паспорта працює майже у 100 країнах світу

Ідеї прив'язки номера до паспорта часто побоюються, апелюючи до права на приватне життя та конфіденційність. Громадяни просто бояться, що за ними масово стежитимуть спецслужби. Але важливо розуміти, що з нинішнім розвитком технологій відстежити дії громадян можна й в інші способи. Часто люди самі повідомляють про себе надто багато інформації в соцмережах.

Загалом, прив'язка мобільного номера до паспорта має як недоліки, так і переваги.

 

Частково це може допомогти захистити особисті дані, але, якщо ми говоримо про протидію шахрайству у банківській сфері, то така система не зовсім ефективна, адже зловмисникам вдається провертати схеми навіть із контрактними номерами.

У «Київстарі» також зазначають, що зареєстровані абоненти, на відміну від незареєстрованих, мають право отримати залишок невикористаних коштів зі свого рахунку.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень