Сидимо без світла й води, та чи зменшать платежі за послуги у квитанціях?

Адже урядова постанова передбачає перерахунок вартості послуг, якщо їх не надавали, або вони були неякісними

Плата за комунальні послуги залишається обов’язковою навіть попри воєнний стан в Україні. Але у разі надання неякісних послуг чи їх відсутності постанова Кабміну №151 передбачає механізм перерахунку вартості комунальних платежів. Дію постанови в уряді не скасовували. 

Щодо послуг, облік яких відбувається за допомогою лічильників – то у цьому випадку зрозуміло, що платитимемо стільки, скільки зафіксував лічильник. Наприклад, усі квартири в Україні обладнанні лічильниками обліку електроенергії, відповідно коли живлення немає – показники лічильника залишаються незмінними. 

Щодо лічильників газу та води, то вони є не скрізь. 

Газ

У разі відсутності лічильника обліку газу, плату споживачам нараховують відповідно до норм споживання. Плату постачальник зменшує у випадку відсутності газу у будинку у конкретні дні.

Нагадаємо, чимало багатоповерхівок обладнання будинковими лічильниками газу. У такому випадку обсяг загально будинкового споживання ділять відповідно до кількості прописаних у помешканнях людей. Тобто якщо сусід постійно гріє воду на плиті, а ви не користувалися газом зовсім, - платити доведеться за сусіда. 

Вода

6 годин – це максимально допустимий термін на добу, коли споживачі можуть залишатися без води. Якщо води немає понад 6 годин на добу, то суму в платіжці за воду мають зменшити на 3,3%. Причому таке зменшення на 3,3% передбачено не за місяць загалом, а за кожний день, в який водопостачання було відсутнє довше 6 годин. Наприклад, якщо води не було три дні, то плата за воду має бути зменшена майже на 10%.

Опалення

І хоча з метою економії енергоресурсів українців попередили про зниження граничних норм температури у квартирах, нормативи на послуги опалення залишилися незмінними. Отож у разі відсутності опалення – можна претендувати на перерахунок. 

Якщо у квартирі менше ніж 18 градусів, то можна претендувати на зниження суми платежу на 3,3% за кожну «холодну» добу.

Гаряча вода

Вода вважається гарячою, якщо її температура становить від 50 до 75 градусів. 10% знижки на вартість послуги застосовують, якщо температура дорівнює від 45 до 49 градусів. Якщо вода ще прохолодніше, від 40 до 44 градусів, то розмір плати мають зменшити ще на 30%. Якщо ж температура води не перевищує 40 градусів, можна платити як за холодну.

Очевидно, що в умовах воєнного стану довести неналежну якість комунальних послуг буде непросто.

Джерело: today.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень