Школярі не повинні прибирати школу й територію біля неї – офіс омбудсмена

Попередження для охочих залучити учнів до прибирання листя біля шкіл

Застереження від використання дитячої праці під час уроків опублікував офіс освітнього омбудсмена Сергія Горбачова. За його словами у соцмережах з’являються повідомлення про заготівлю овочів чи фруктів, носіння важких предметів або й прибирання парків учнями під час уроків.

Нагадую керівникам закладів освіти, педагогічним працівникам та всім управлінцям, що, відповідно до Закону «Про освіту», здобувачі освіти мають право на:

  • безпечні та нешкідливі умови навчання та утримання;
  • захист під час освітнього процесу від приниження честі та гідності,
  • захист від будь-яких форм насильства та експлуатації
  • захист від  булінгу (цькування), що завдають шкоди здоров’ю здобувача освіти.

І саме керівник зобов’язаний забезпечувати створення у закладі освіти безпечного освітнього середовища, вільного від насильства та боулінгу.

 

У школі діти повинні здобувати знання, а не перетворюватися на робочий ресурс вчителя, директора, міста або селища, - йдеться на сайті омбудсмена.

Варто також розрізняти примусову працю та добровільне волонтерство. Діти можуть добровільно допомогти, але це має відбуватися лише в позаурочний час.

САНІТАРНИЙ РЕГЛАМЕНТ ЗАБОРОНЯЄ ПРИБИРАТИ ШКІЛЬНУ ДІЛЯНКУ

Санітарний регламент для шкіл, який набув чинності з 1 січня 2021 року, змінив навіть правила прибирання учнями школи.

Раніше учні 2-4 класів могли брати участь у прибиранні території школи, а учні 5-12 класів – у генеральному та щодобовому поточному прибиранні ділянки (підмітати, очищувати від снігу, саджати дерева).

Новий регламент не дозволяє такі прибирання, а лише створює правило, що учні повинні тримати власне робоче місце в чистоті, прибирати за собою сміття.

ФОТО з мережі

Робота із самообслуговування має проводитися за участю педагогічних та/або медичних працівників і не перевищувати 1 годину на тиждень.

Також учням 5-11(12) класів дозволяється поливати рослини та робити вологе прибирання без мийних і дезінфекційних засобів поверхонь навчальних приміщень (крім вікон та підлоги).

Учням забороняється виконувати небезпечні для їхнього життя та здоров’я роботи, зокрема, ті, через які вони можуть заразитися інфекційними хворобами.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень