Школа з 2 років, втрата контролю, Нобелевські лауреати: українці про навчання у школах Великої Британії

Українських батьків дивує, що вони не можуть повноцінно контролювати навчальний процес

З України до Британії за пів року приїхало за програмами для втікачів від війни понад 100 тисяч українців. А це означає, що десятки тисяч українських дітей пішли в британські школи.

Навчальний процес

Візи, отримані українцями у Британії, надають право на безкоштовну освіту, охорону здоров'я, роботу та фінансову допомогу від держави. Вже в березні-квітні перші українські діти пішли в британські школи.

Переважно місця надаються у школах, найближчих до адреси проживання учня – розповіла на сторінках видання Фокус волонтерка, співорганізаторка UK for Ukraine Юлія Блажнова-Рекуха.

У початкову школу Британії приймають з 2 років 9 місяців, це Nursery, необов'язковий підготовчий клас.

Ходять у нього у шкільній формі з портфелем стандартного розміру та виглядають серйозно. І, звичайно, ніякої тихої години та сну там немає. Звичайне собі таке шкільне життя у три роки. Але необов'язково.

А ось у 4 роки у Британії вже обов'язково йти до школи. Так, у першому році обов'язкової школи кожному виповниться п'ять років. Отже, діти 6-7 років, які зараз приїхали з України і які в Україні тільки пішли б до школи, йдуть уже в 2-ий клас у Британії, а фактично у їхніх однолітків це вже третій рік у школі.

Тобто, у початковій школі Великої Британії все просто з визначенням класу:

Дітей з України спрямовують за віком. Початкова школа у Великій Британії — це до 6-го класу включно, після чого відбувається перехід у середню.

В Британії в деяких школах навчання провадиться окремо для дівчаток та хлопчиків

Середня школа у Великій Британії державна, приватна та селективна (Grammar School). У 7-му класі, тобто в першому в середній школі, учням виповнюється 12 років.

У 10-му класі GCSE (загальний атестат про середню освіту) — це академічна кваліфікація з певних предметів. Список предметів кожен учень обирає собі самостійно в 9-му класі. Взагалі, самостійність учня — це одна з головних рис британської системи освіти.

Сильні та слабкі сторони освіти у Британії

Юлія Блажнова-Рекуха цитує батьків з України:

Ще до війни у мене дитина навчалася в українській школі, а потім — у британській. У британській школі рівень освіти вищий, там глибше розглядаються всі предмети, більш наближені до практики. 

Єдиний момент, який слабший у порівнянні з українською програмою, це математика, але навіть не слабша, а інша система, де цей предмет більш глибоко вивчається у старшій школі, і діти успішно все наздоганяють. 

До того ж стосунки між викладачами та дітьми не порівняти.

Момент, який відрізняється від нашого формату освіти й іноді ускладнює навчання дітей, які потребують більшого контролю, це відстороненість батьків від процесу навчання.

Фактично без ініціативи дитини батьки не можуть орієнтуватися і бачать тільки результат.

Принц Чарльз у 1958 році прямує до школи

Розумію, наскільки холодний душ для багатьох мам те, що вони відстороняться від процесу навчання, віддавши дітей у британські школи.

У британську школу навіть купувати нічого не потрібно, окрім шкільної форми. Впевнена, що діти отримуватимуть радість та задоволення від своєї автономії та свободи. Проте стануть більш організованими та дисциплінованими. Школа у Великій Британії цьому навчає чудово.

 

Висновки

Відчуваючи розгубленість від втрати контролю за процесом навчання як останнім форпостом, деякі мами будуть використовувати українську онлайн-школу, де можна буде контролювати та перевіряти.

Майбутній британський прем’єр Борис Джонсон з татом

Не всі з них запитають своїх дітей, чи вони хочуть дві школи одночасно. І головне — навіщо така подвійна школа? Оскільки кваліфікації британських вчителів вистачить, щоб дати українським дітям знання.

Їм розкажуть те саме, що 138-ми британським Нобелівським лауреатам, і дадуть можливість вступити до тих же університетів, де ті здобули освіту.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень