Шість обленерго уже знають, коли зростуть тарифи на світло. Щодо решти НКРЕКП теж має рішення

Уряд розглядає як ліберальні, так і доволі радикальні схеми підняття тарифів

Тарифи на світло в Україні у 2,5 раза нижчі, ніж у сусідніх країнах, каже радник прем'єр-міністра Юрій Бойко. У деяких областях уже відомо, що електроенергія подорожчає весною 2023 року. Щодо решти регіонів Кабмін ще розглядає різні схеми.

Найбільш радикальна схема передбачає встановлення повністю ринкових цін на енергію. Всі решта ― це різноманітні графіки підняття цін з метою пом’якшення економічних наслідків для споживачів, ― каже Бойко.

На переконання Бойка, чим радикальнішим буде рішення уряду, тим швидше ситуація нормалізується. Населення у такому випадку намагатимуться максимально захистити, і впровадять спеціальні субсидії.

Сьогодні тариф для побутових споживачів приблизно вчетверо нижчий, ніж реальна ціна енергії. І підтримуючи цей тариф, держава дотує кожну кіловат-годину, незалежно від рівня доходів всіх споживачів. Сьогодні на такі дотації витрачається вже понад 140 мільярдів гривень на рік. Причому, оскільки заможні громадяни, як правило, споживають більше енергії, ніж бідні, то виходить, що вони отримують більше державної допомоги, ― говорить він.

Ціни для юридичних осіб також піднімуть в кілька етапів.

Ціна енергії для кінцевого юридичного споживача також може зрости. Це, до речі, носитиме, швидше за все, сезонний характер. Проте в нинішній ситуації у бізнесу вибір небагатий: або дорожча електрика, або її повна відсутність, і відповідно, закриття виробництва та збитки. І, скоріше за все, він обере перше, ― впевнений Бойко.

Попри воєнний стан Національна комісія, яка здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, тарифи для українців підніме вже весною 2023.

Коли зростуть тарифи на електроенергію

Тарифи підвищуватимуться у квітні та в липні 2023 року. В першу чергу подорожчання торкнеться 6 операторів, які знаходяться найближче до лінії фронту. В результаті ціни подорожчають на 54,4−81,7% для першого класу напруги та на 35,6−56,7% — для другого.

Для шести ОСР змінюють такі тарифи:

  • на зарплату;
  • на оплату послуг із передачі електроенергії і диспетчерських послуг НЕК Укренерго;
  • на закупівлю втрат електроенергії у мережах;
  • на закупівлю електроенергії на спотовий ринок.

Для шести операторів НКРЕКП вже переглянула ціни на розподілення електроенергії й дала рекомендації.

Тарифи на розподіл електроенергії підвищуватимуться поетапно для таких обленерго:

  • ДТЕК Донецькі електромережі;
  • Запоріжжяобленерго;
  • Херсонобленерго;
  • ДТЕК Високовольтні мережі;
  • Луганське енергетичне об'єднання;
  • ДП Регіональні електромережі.

Джерело: NV

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень