Що розповів Зеленський журналістам Euronews. Інтерв’ю (ФОТО/ВІДЕО)

Видання розпитало про результати й проблеми управління країною

Торік актор і комік Володимир Зеленський здивував увесь світ, отримавши перемогу під час виборів президента України з підтримкою понад 70% виборців. Журналісти Euronews приїхали до Києва, аби поспілкуватися з Володимиром Зеленським.

Ми подамо вам переклад розмови журналістки Саші Вакулиної та президента України Володимира Зеленського.

Euronews:

- Пане президенте, торік Ви перемогли на президентських виборах в Україні...

Володимир Зеленський:

- Час летить так швидко. Стільки всього потрібно зробити, стільки різних результатів, якщо бути відвертим. Але здається, це було вчора.

Euronews:

- І як все просувається? Навіть попри те, що все одно здається, що час летить швидко? Чи було щось, що вас вразило — як в позитивному, так і в негативному ключі?

Володимир Зеленський:

- Багато чого. Є багато різних проблем, коли ти звичайний громадянин — а я все ще відчуваю себе і завжди буду звичайною людиною.
Що по-справжньому важливо для мене, коли я перестану бути президентом України, я зможу спокійно ходити по вулицях не тільки Києва, й по всій країні. Кращий результат — гордість народу за мене, але навіть без цього, як мінімум хочеться, щоб люди віталися зі мною при зустрічі. Я сподіваюся, що їм не захочеться сказати мені щось неприємне або ще гірше — я сподіваюся, що люди не захочуть плюнути мені в обличчя.
Тому що багато політиків закінчують свою кар'єру саме так, не виходять до народу, не повертаються в суспільство через те, як вони вели свою політику.
Що було примітного за цей рік... в першу чергу, все, що я робив — я робив, щоб мені не було соромно.
Все, що я роблю — я роблю, щоб мої діти мене не соромилися, і найголовніше — щоб моїм батькам не було соромно за мене. Це для мене найголовніше.
В іншому все просто. Це повсякденні проблеми. Крім проблем стратегічних, президент повинен вирішувати й повсякденні завдання. Війна на Сході не припиняється, це не як робочий тиждень - тільки 5 днів.
Війна йде цілодобово. І кожен день — нові проблеми й завдання. І потрібно знайти не просто рішення, а такі рішення, які принесуть результат і нові кроки. Це важливо, тому що від цих кроків залежить, скільки людей загине і скільки постраждає. І скільки життів президент України може врятувати особисто. І не важливо як — будь то дзвінки або приїзд на передову. Я знаю, що коли я там — вони не будуть стріляти, їм страшно. Тому я завжди кажу членам уряду, адміністрації, всім чиновникам — їдьте на передову. Чому? Менше будуть стріляти. І це правда.

Euronews:

- З того часу, як переговори щодо ситуації на Сході відновилися, на зустрічі в Парижі в "нормандському форматі" в грудні минулого року, Ви сказали, що даєте рік на досягнення результатів. Залишилося кілька місяців, зараз серпень. Яка ситуація зараз? Який прогрес був досягнутий за цей час?

Володимир Зеленський:

- Все просувається, але не так швидко, як я очікував. Але зараз перемир'я. Буде зустріч в "нормандському форматі". По-третє, був обмін полоненими. Ми домовилися про лінії розмежування і 20 точкок розмінування. Це дуже важливо.
Скільки ще часу знадобиться? Я не знаю. Думаю, за результатами другої "нормандської зустрічі" високий шанс закінчення війни.

Euronews:

- Коли?

Володимир Зеленський:

- Коли? Якомога раніше. Я хочу вірити, що це станеться цього року. Я дуже хочу вірити в це, і я вірю. Якби це залежало тільки від мене ...
Я не хочу зараз називати імена, але в порівнянні з попередньою командою, ніхто так сильно не хотів цього, як я, навіть близько. Ніхто не зробив так багато з точки зору прискорення процесу і тиску на нього. І всі це бачать! І я говорю не тільки про нас, Україну, наші іноземні партнери бачать це. Я знаю, що ніхто не зможе покласти кінець війні швидше, ніж я.

Euronews:

- Переговори в "нормандському форматі" і Мінську угоду — ви вважаєте їх результативними? Чи є альтернативи їм?

Володимир Зеленський:

- Кажуть, завжди є вихід. Завжди є альтернативні рішення. У нас є альтернативний план, що можна зробити. Але не існує реально дієвого плану, який підтримали б усі 4 країни "нормандської четвірки". З іншого боку - є ще час. Тому я хочу рухатися вперед. І якщо це не спрацює — тоді ми будемо думати про інші варіанти.

Euronews:

- Той факт, що ви встановили прямий діалог з президентом Путіним, викликав багато суперечливих відгуків в Україні. Яка ситуація зараз? Ви підтримуєте зв'язок з президентом Путіним?

Володимир Зеленський:

- Так, я тут, коли це необхідно. Я розмовляв з російським президентом якраз перед набуттям чинності перемир'я. (З 00:01 27/07/2020). Ми обговорили складні питання дотримання режиму припинення вогню. Поки є результат цього діалогу і ми його бачимо. Цього недостатньо. Я не боюся прямого діалогу з президентом Росії. Я думаю, що це правильно. Якщо у нас є можливість поговорити, і результати цих переговорів можуть допомогти наблизитися до припинення війни — це треба робити, незалежно від того, як різні люди або різні регіони реагують на це. Якщо немає діалогу — не буде і результату. Це я розумію дуже ясно. Якщо не буде діалогу, якщо не буде телефонних дзвінків, коли це необхідно — не буде і мирного результату. Я в цьому переконаний.

Euronews:

- У той час, як Мінська угода і переговори в "нормандському форматі" стосуються ситуації на Сході України — який процес і переговори щодо Криму і його анексії?

Володимир Зеленський:

- Коли мова заходить про Крим, ситуація, я думаю, ще складніша. Скажу вам чесно, я багато про це думав. В "нормандському форматі" ніхто не хоче говорити про Крим, тим більше Росія. Я підняв це питання. Але ми весь час присвятили Донбасу. Росія не хоче про це говорити, ми все це розуміємо.
Ми не повинні були дозволити їм відібрати Крим. Ось це велика проблема. Ми не повинні були цього дозволити. Але сьогодні ми не можемо картати себе за те, що так вийшло. Я впевнений, що в один прекрасний день всі понесуть за це відповідальність. У цьому брали участь багато людей.
Але Крим — наша територія. Ми повернемо його назад.
Але немає серйозного й ефективного майданчика для обговорення цього питання, крім наших міжнародних переговорів і домовленостей з нашими іноземними партнерами, які привели до санкцій і тиску на Росію за незаконну анексію Криму.
Колишній президент сказав, що ми рухаємося вперед і багато чого зроблено для того, щоб повернути Крим. Дійсно, є судові процеси, є міжнародні переговори. Але я вам чесно кажу — на цей час немає міцної платформи для підняття цього питання.
І я думаю, що такої платформи за ці 6 років не було створено, її не існує. Крім санкцій, і я дуже вдячний нашим партнерам за ці санкції. Ми їх обговорювали, і наші партнери продовжують ці санкції. Це не тільки Європа, але і США та інші країни, які дуже допомагають.
Збираюся я зробити що-небудь ще? Так, збираюсь.

Euronews:

- Це питання розставлення пріоритетів? Ситуація на Сході — в пріоритеті над Кримом?

Володимир Зеленський:

- Обидві ситуації в пріоритеті. Я не бачу різниці між ними. Лише одна — на Сході гинуть люди. З цього людського фактора — для мене особисто ситуація там важливіше. Але вони на одному рівні, тому що обидві території наші, вони повинні повернутися.

Euronews:

- Повернутися? Коли?

Володимир Зеленський:

- Звісно! Коли? Знаєте, як іноді кажуть в кіно — ви будете першими, хто про це дізнається.

Euronews:

- За останній рік увагу привернула, не тільки в Україні, але в основному за кордоном, ситуація, пов'язана з президентами України й США. Що зараз відбувається? Для вас все це вже в минулому?

Володимир Зеленський:

- Знаєте, я спокійно ставлюся до цього. Правда. Я зустрічався з американським президентом Дональдом Трампом. Я дуже йому вдячний, його команді, і в цілому я дуже вдячний за двопартійну підтримку України з боку США. Вони дійсно підтримують Україну, і йдеться не тільки про військову допомогу, яку вони збільшили, а також про наші навчання з НАТО, наші військово-морські навчання, а також про те, як вони підтримали нас у ситуації з газопроводом "Північний потік-2 ". США дуже багато роблять для України. І я їм дуже вдячний, перш за все, як український громадянин, а потім вже як президент. Ось чому втручання в президентські вибори в США — найбільша помилка, яку може зробити будь-який лідер іншої незалежної держави. Це їх вибір.

Euronews:

- Чи залишилося щось, як то кажуть, за кадром, щодо ситуації між вами та президентом Трампом?

Володимир Зеленський:

- З усіма лідерами країн, з якими я зустрічався — завжди щось залишається за кадром. І це нормально, тому що є багато речей, про які не можна так просто сказати. Тому що деякі з них стратегічні. Як ви говорите, "чи є план Б або план В", - так, є. Чи можу я вам про це розповісти? Ні не можу. Чому? Тому що тоді план стане марним.

Euronews:

- Стосовно відносин України з її партнерами та іншими країнами. Поговоримо про Україну і Євросоюз. Тут я вас процитую. На відеоконференції Євросоюзу з лідерами країн Східного партнерства в червні ви сказали: "Україна потребує повноправного членства в ЄС, нинішнього формату недостатньо". Чи відчуваєте Ви, що ЄС якимось чином зберігає дистанцію?

Володимир Зеленський:

- Я думаю, що Євросоюз дійсно хоче партнерства з Україною, дійсно хоче, щоб Україна була в ЄС. Не всі держави-члени ЄС хочуть цього, це правда. Мені здається, вони не впевнені на всі 100% в Україні. По-друге, я думаю, Європа з осторогою ставиться до Росії, тому що вона демонструє своє небажання бачити Україну проєвропейською. У них є свої справи, свої відносини, свої сторони. Але ми бачимо сьогодні, як Європа діє санкціями, підтримує нас попри фінансові втрати від антиросійських санкцій. Я вдячний їм за це. Я думаю, для українців важлива стовідсоткова чітка позиція Європи щодо України. І я просив багатьох європейських лідерів про те, щоб вони сказали українському народові, як їм діяти, крок за кроком, щоб стати членом ЄС. І коли українці отримають цю відповідь — вони скажуть, скільки часу це займе, чи зможуть вони це зробити й коли. Потрібно чітке розуміння, що ми всі цього хочемо зараз. Про те, чи хоче Європа нас, чи хочемо ми бути з Європою — я думаю, що ми просто повинні стати країною, яку Європа дійсно хотіла б мати у своєму складі. І тоді ні у кого не буде ніяких сумнівів, і вирішувати буде Україна.

Euronews:

- Протести в Білорусі все частіше і частіше порівнюють з революцією в Україні кілька років тому. Чи бачите ви схожість і в якій мірі?

Володимир Зеленський:

- Я б не побажав їм тих же подій, що були у нас у 2014 році. Я не хочу, щоб білоруси вмирали, щоб їх вбивали або якогось іншого серйозного кровопролиття, викликаного урядом. Я не хочу цього, і тому я не бажаю білоруському народу такого ж сценарію. Це по-перше. По-друге, я вважаю, що ще не пізно владі й суспільству почати діалог, щоб вирішити ситуацію тим чи іншим способом. Результат не важливий. Це взагалі не про нього, а про шлях до нього. І цей шлях не повинен бути кривавим. І, по-третє, я скажу це чесно, але не як президент України. Я абсолютно не хочу втручатися в білоруські вибори і я цього не буду робити. Україна не буде втручатися. Це їхні внутрішні справи. Але я думаю, якби мене запитали, що б я зробив ...

Euronews:

- Що б ви зробили на місці Олександра Лукашенка?

Володимир Зеленський:

- Чесно? Уявімо, що я впевнений в собі, я впевнений у виборі народу. Я впевнена людина.
Як мені всіх заспокоїти? Я б сказав: "Через місяць відбудуться нові вибори. Я буду в них брати участь. Хто хоче — беріть участь теж!".
Я б запросив всіх міжнародних спостерігачів: німців, українців, росіян, казахів, азербайджанців, американців, французів — я б запросив всіх. І я б сказав білорусам: "Будь ласка, вибирайте кого хочете".
І вже після цих результатів — питань не залишилося б. І я впевнений в цьому.
Якби Лукашенко виграв — значить так, якщо хтось інший — значить хтось інший. І все б заспокоїлися, без кровопролиття. Це було б чесно та увійшло б в історію.

Інтерв'ю EuroNews

Наші новини у ТelegramНомер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень