Що робити Рівному з хворими дубами та пеньками

Радилися

Дуби у Рівному хворі, каштани старі, дерева зрізають, однак на їхньому місці не з’являються нові. Про це сьогодні говорили комунальники, міська влада, активісти громадської організації «Сад історій Рівне» і фахівці зі Львова.

Спершу на сайті Рівнеради з’явилася петиція, яка набрала необхідних 300 голосів. Автор петиції Ольга Корсюк опублікувала готовий проект рішення міськради «Про впровадження якісного підходу до озеленення Рівного у 2018 році»

На сесії міської ради проект відправили на доопрацювання.

Основні вимоги в петиції та проекті:

Зобов'язати Рівненське УЖКГ забезпечити облік усіх зелених насаджень в місті та розробити проект “Програми розвитку та збереження зелених зон міста на 2019-2024 роки”.

Встановити мораторій на обрізку та видалення дерев у місті Рівне до прийняття “Програми розвитку та збереження зелених зон міста на 2019-2024 роки”, крім аварійних дерев та у разі, коли стан зелених насаджень загрожує життю, здоров'ю громадян чи майну громадян та/або юридичних осіб.

Аби краще зрозуміти, що потрібно внести до програми, начальниця відділу урбаністики Львівського “Інститут просторового розвитку” Олександра Сладкова навела приклад концепції догляду за зеленими насадженнями, яку розробили для Львова німецькі спеціалісти.

Вони виділили чотири основних пункти. Перший – це навчання. Нам потрібні фахівці, які займатимуться обліком дерев і доглядом за ними. Проблема, що в Україні немає того, хто навчив, тому потрібно везти спеціалістів з-закордону. Так само було й в Польщі, їх навчали німці, а дехто з них навчає людей і в нас. Треба, щоб у кожному місті було 20-30 фахівців, які спеціалізуються на догляді за деревами.

 

Друге - це впровадження стандартів закупівель послуг. До прикладу, в нас Трест закуповує послугу з догляду за деревами, а насправді це звичайне обрізання гілок, тощо. Кількість цих послуг треба значно розширити: викорчування пенків, висадки нового дерева на місці спиляного.

 

Також треба провести інвентаризацію дерев на рівненських вулицях, про яку йшлося в петиції. Це дозволить планувати, де треба зрізати дерево, де висадити нове, спланувати витрати на догляд за ними.

 

Ще я пройшлася зранку містом і кожен дуб, який я бачила – хворий. Такі дерева теж треба прибрати.

Програма місту потрібна, погодився зі спеціалісткою заступник міського голови Рівного Олексій Хмилецький. Однак зауважив, що на все потрібні гроші:

Думка заступника  - треба проводити таку програму, поділити місто на квадрати. Але треба, аби бюджетна комісія бачила, куди треба направити кошти в першу чергу. В нас будується інфраструктури, майданчики, дитсадки, дороги, благоустрій. Кардинальних перекосів немає в бюджеті. Вони виділяють кошти, куди треба.    

Координаторка громадської ініціативи "Сад історій у Рівному" Оксана Майборода, що мораторій на вирубку зелених насаджень потрібен, адже їх можуть вирубувати без дотримання правил догляду за зеленими насадженнями.

Нині прибудинкові території переходять від ЖКП до управляючих компаній, які можуть користуватися послугами недосвідчених працівників. Ми бачимо зараз приклад того, що управляюча компанія обрізала дерева неналежним чином. І комісія з Тресту підтвердила, що обрізка не відповідала правилам утримання зелених насаджень.

На обговорення запросили керівника керівника Тресту зеленого господарства Ірину Савчук. Установа відповідає за більшість зелених насаджень на території міста. Чиновниця каже, що за всіма деревами та кущами в місті не простежиш, адже відповідальність за них несуть різні організації. Тож присутні зупинилися на тих, які є на вулицях міста. Трест своєю чергою доглядає 65 Га «зелені».

У Тресту теж частково є облік насаджень – ми балансоутримувачі 65 Га. На 62 Га інвентаризація глобальна почалася з 2012 року – тоді міська влада виділила гроші на інвентаризацію та паспортизацію в 5 найбільших зонах відпочинку міста – це Парк Шевченка, «Лебединка», «Хімік», припляжний парк. І була вона проведена, частково закінчена, потім зроблена технічна документація потім зробили паспорт об’єктів в 13-му році, і до 14-го все завершили. Фактично до 40 ГА.

Також нещодавно міська влада доручила провести нам інвентаризацію ще 12 об’єктів, але коштів на інвертаризацію ще немає, каже очільниця Тресту.  Врешті сторони обговорення вирішили розробити програму до 30-го жовтня.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень