Що треба знати про біоритм: 12 пунктів для життя та довголіття (ФОТО/ВІДЕО)

Вам не зашкодить

Хто б ви не були й де б ви не жили, але навряд чи ви чули про довгожителів, які б плутали день і ніч, проводячи ночі за роботою чи розвагами та проводячи у ліжку – сонячні дні. Або просто – дні.

Цьому є просте пояснення: ми – частина природи, де майже все, якщо не все, регулюється Сонцем. Людина, яка щодня бачить схід сонця і регулярно дивиться на захід сонця, завжди житиме довше – активнішим і здоровішим життям.

Така людина спатиме краще, її організм легше долатиме хвороби, її настрій завжди буде рівнішим, а ставлення до всього навкруги – позитивнішим.

Чому так?

Біологічний годинник закладений в нас в ході еволюції: його не можна спотворювати, деформуючи свій графік. Люди розуміли це й раніше, але з приходом промислової революції, коли з’явилося електричне світло та  безперервне виробництво, довелося пристосовуватися. Тепер ми працюємо не тільки у світлий час доби, а й ночами. Особливо це актуально для бізнесменів, студентів і людей, які працюють позмінно.

Не варто недооцінювати важливість хронобіології та сподіватися, що організм «звикне». Також не варто вірити у вигадки про так звані «хронотипи», які поділяють людей на «сов» та «жайворів». Це все вигадки для бідних. Багаті люди зазвичай лягають рано і встають рано. Навіть, якщо вже й не заробляють більше гроші. Просто вони хочуть довше та краще жити.

Що заважає зробити аналогічний вибір і вам?

Як працює організм: наші біоритми

Щогодини протягом доби наш організм займається «оптимізацією» роботи певного органу і діагностикою його стану. Давайте розгляньмо хронобіологію по годинах.

З 23:00 і до 01:00

В цей час активізується жовчний міхур. У ньому відбувається активне накопичення і виведення жовчі.

Ідеально, якщо ваш останній прийом їжі був хоча б за три-чотири години до сну і ви споживали щось легке. Наприклад, кефір.

З 01:00 до 03:00

На цей час припадає очищення печінки від токсинів, накопичених за день. Важливо, щоб в цей час орган не відчував тяжкості, пов’язаної з травленням. Іншими словами, останній прийом їжі повинен бути як мінімум за кілька годин до цього. Це дуже важливо.

Близько 02:00 ми спимо найміцніше, адже на цей час припадає найглибша фаза сну.

З 03:00 до 05:00

Ближче до світанку активізуються процеси в дихальних органах. В цей час легені та бронхи, які активно очищаються від токсинів, виділяють слиз, який згодом виходить назовні разом з кашлем. В цей час, за статистикою, спостерігається найбільше нападів астми, ніж в будь-який інший час доби.

Близько 04:30 людський організм значно охолоджується: спостерігається найнижча температура тіла, яка свідчить про завершення відпочинку.

Згадайте, якщо прокинутися до світанку, то в тілі, навіть серед літа, може відчувається тремтіння та озноб: здається, що вам холодно. Тепер ви знаєте чому це відбувається. Після цієї фази починається підготовка до активного дня.

З 05:00 до 07:00

Пробуджується товстий кишківник. Його робота спрямована на те, щоб підготувати калові маси до виведення, а шлунково-кишковий тракт – до вживання їжі. Водночас відбувається різкий стрибок тиску, кров надходить у мозок, активуючи процес пробудження. Це небезпечний час для гіпертоніків, збільшується кількість інсультів.

Прекрасним рішенням є лягати спати близько 21-ої, а прокидатися близько 05-ої.

З 07:00 до 09:00

Активізується шлунок і залози внутрішньої секреції. Це найкращий час для ситного і корисного сніданку. На цей час також припадає пік вироблення тестостерону у чоловіків.

З 09:00 до 11:00

У цей час активізується один з найбільш недооцінених органів нашого тіла, селезінка. Вона починає активно очищати кров від пошкоджених клітин, еритроцитів і ослаблених імунітетом бактерій.

Їх за ніч накопичується в крові більш ніж достатньо, адже саме в нічний час імунітет бореться з хворобами і запальними процесами. Селезінка – це своєрідний фільтр, без роботи якого наша кров була б схожа на нескінченний потік тіл мертвих бактерій.

Близько 10:00 настає найкращий час для навчання, інтелектуальної роботи і вивчення нових аспектів діяльності. У цей час наш інтелект жадібно споживає нову інформацію і легко зосереджується на тих завданнях, які не зміг би вирішити в інший час.

З 11:00 до 13:00

Це час, коли активізується серцевий м’яз, варто зайнятися його оздоровленням, зміцненням і стимуляцією. Саме тому в ці години оптимально пити вітаміни для серцево-судинної системи, стимулювати біологічно активні точки, що сприяють оздоровленню цього органу.

Не завадить зробити легку гімнастику – навіть на робочому місці, щоб розігнати кров та усунути застої.

Дівчина, яка має "збитий" біоритм. Хто з нас не був у такій ситуації?

З 13:00 до 15:00

Активізується тонкий кишківник. Починають активніше відбуватися травні, ферментаційні процеси. Тому важливо не пропускати повноцінний обід: саме зараз кишківник найкращим чином підготовлений до трапези, переварювання важкої їжі.

Між 14:00 і 16:00 ми зазвичай повні сил. В цьому немає нічого дивного, адже саме в цей час настає пік координації рухів, моторики та гостроти реакції.

З 15:00 до 17:00

У цей час активізується сечовий міхур, можуть частішати позиви до сечовипускання. Це нормальна реакція організму, адже з рідиною виходитимуть токсини, накопичені в тілі протягом доби.

До речі, не забувайте упродовж дня періодично пити воду. Краще з лимоном. Чудово урізноманітнити таке пиття можна зеленим чаєм та трав’яними чаями.

З 17:00 до 19:00

Слідом за сечовим міхуром, процес очищення починається в нирках. Якщо у вас є проблеми з цим органом, саме час зайнятися його стимулюванням.

На цей же час припадає пік сили м’язів. Тож якщо ви віддаєте перевагу силовим тренуванням, то ловіть момент.

З 19:00 до 21:00

Час перикарда, захисної частини нашого серця. На цей же час припадає другий пік тиску, так що гіпертонікам потрібно поберегтися. Разом з високим тиском, близько 21:00, фіксується найвища температура тіла, що сигналізує кінець періоду активності та початок фази відпочинку.

Ідеально – відриватися від голубих екранів та ґаджетів і лягати до ліжка. З коханою людиною чи з грілкою та книжкою.

З 21:00 до 23:00

На початку цього тимчасового періоду починається активне вироблення мелатоніну, головного гормону сну. Так організм готується до відпочинку і «вимикає» систему травлення. Саме тому важливо не наїдатися на ніч. Далі ми занурюємося в сон і все повторюється знову.

Як бачите, усе не так складно, хоча самі наші біоритми є надзвичайно складними і їх зміщення відразу відчувається нездужанням, збоями в роботі окремих внутрішніх органів і систем.

Найбільше від неправильного режиму страждає той орган, час якого ви хронічно «обмежуєте». Припустимо, якщо замість того, щоб поснідати до 9 ранку ви не їсте до обіду, ігноруючи біоритм шлунку, то чекайте гастриту та інших проблем з травною системою.

Якщо наїдаєтеся на ніч - чекайте проблем і з серцем, і з судинами, і з системою травлення, і ще багато з цим. Перетворіть свій день на ніч, а ніч на день, і проблеми зі здоров’ям не забаряться.

Хоча на відео нижче автори обстоюють дещо іншу точку зору. Тож загалом – вирішувати Вам.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень