Що робити з освяченими пасками і яйцями після Великодня

Після Великодня часто залишаються крашанки та паски. Куди ж дівати великодні атрибути після свята?

Вважається, що пасхальні яйця мають чудодійні властивості. У народі вірять, що освячені яйця можуть лежати місяцями в холодильнику і не псуватися.

Викидати їх не можна, так само як і не рекомендується годувати освяченими яйцями свиней, собак та інших домашніх тварин.

Що ж робити з підсохлими пасками і фарбованими яйцями, що залишилися після Великодня?

Найкращий спосіб утилізації великодніх атрибутів: спалити їх у печі і висипати попіл у річку. Також можна закопати паски і яйця в якомусь безлюдному місці, або на могилі у родичів.

Згідно з прикметами, чотири великодніх яйця, заритих по кутах ділянки, захистять будинок, сад і самих господарів від нещастя.

Щоб яйця не залежувалися, відразу після Пасхи їх можна використовувати їх як інгредієнти для різних страв. Наприклад, приготувати м’ясний рулет з вареними яйцями, фаршировані яйця, пиріжки з яйцями, різні салати і бутерброди.

При храмах є спеціальні баки, у які складають застарілі ікони, висохлі просфори, зламані хрести, тощо. Після Великодня черстві паски і яйця можна віднести туди.

Є ще спосіб утилізації пасок і яєць — опустити їх у воду (озеро, річка, струмок).

Що стосується наклейок на яйця, неабияк популярних в наші дні, які являють собою мініатюрні ікони. Люди не обізнані, після вживання таких яєць в їжу, без докорів сумління викидають у сміття яєчну шкаралупу разом із налиплими на ній подібними іконками-наклейками, часто порваними та зім'ятими.  

- Таке ставлення навіть до маленького священного зображення – неприпустимо, - каже  ієрей Олексій Яланський. - Краще взагалі не слідувати цій новомодній, далеко не церковній традиції з наклеюванням ікон і просто фарбувати яйця, як багато століть робили наші предки. Але, якщо все-таки на Великдень вам дісталося в руки таке яйце з наклейкою, то просто зніміть цю наклейку і, при першому зручному випадку спаліть. Так само добре було б чинити й з іншими, аналогічними, предметами: коробочки від шоколаду, цукерки, етикетки з пляшок кагору з зображенням церков і т. д.

Джерело: today.ua

Радіо ТРЕК у Тelegram. Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень