Що робили 20 липня, щоб не боліла спина: народні прикмети

У православ'ї в цей день шанують преподобну Явдоху

У народі Явдоху прозвали Сіногнійкою, тому що 20 липня часто траплялися дощі, і вони дуже заважали заготівлі сіна на зиму. Сіно починало гнити, тому поспішали прибрати його заздалегідь, до настання 20 липня. 

Якщо погода випадала на 20 липня ясною і теплою, то люди йшли в поле. За традицією, перший сніп обв'язували вишитим рушником і освячували в церкві.

Потім цей освячений сніп зберігали в кутку хати до осені, щоб на Покрову Пресвятої Богородиці пригостити цим сіном худобу.

Жінки робили з перших колосків пояс, підв’язувалися ним і говорили: «Жито рік стояло і не втомилося, і спина моя втомлюватися не буде».

Щоб не боліла спина, увечері після жнив каталися по ниві зі словами: «Ниво, ниво, дай мені сили». Робили це таємно від усіх.

З 20 липня починали збирати чорницю. Звідси й пішла народна назва дати — Хома-чорничник.

Наші предки під час збору ягід старалися знайти на своєму шляху міцний дуб. Вірили, що посидівши під ним, сьогодні можна вилікуватися від різних хвороб.

Що не можна робити 20 липня

Дівчатам не можна цього вівторка виконувати важку фізичну роботу. Наші предки вірили, що в іншому випадку особисте життя тієї, яка не послухається цієї заборони, буде непростим.

Невдачі в родині чекають і тих, хто 20 липня вирішить зробити пропозицію руки і серця або призначить на цей день весілля. В цей день краще не приймати доленосні рішення - вони виявляться помилковими.

Цього вівторка не варто прати білизну і одяг, інакше можна опинитися на краю фінансової прірви, вірили наші пращури.

Народні прикмети на 20 липня

  • Якщо 20 липня йде дощ – сіно буде зіпсованим.
  • Дощ у цей день – до неврожаю.
  • Якщо на Явдоху почнеться дощ, то він йтиме ще 7 тижнів.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень