Що продають в Україні замість відомого «Гематогену» (ФОТО)

Що кажуть експерти

Добре усім відомий «Гематоген» з аптечних полиць став уже не таким, як був раніше. Адже зараз на першому місці у складі шоколадки – цукор, потім молоко, а вже далі альбумін, яким так корисний гематоген.

Раніше «Гематоген» вважали панацеєю для імунітету і засобом для збагачення залізом. Тепер же лікарі не рекомендують гематоген як ліки та заперечують його користь через зацукрованість. До того ж головний його компонент - чорний альбумін - в Україні уже не виготовляють, повідомляє ТСН.

«Зоряний час» гематогену почався ще перед Другою світовою війною. Радянський Союз тоді збудував кілька заводів, на яких коров'ячу кров переробляли на чорний альбумін для лікарського «Гематогену».

В Україні «Гематоген» вперше з'явився у 1932 році. Спочатку він був у рідкому вигляді та у таблетках. Нині ж на заводі у Києві, де колись виготовляли «Гематоген», цим не займаються. 

Вже не переробляють в Україні й коров'ячу кров.  Виготовляють шоколадку з крупнозернистого альбуміну китайського виробництва, який містить багато домішок через низький рівень очищення, - розповіла менеджерка відділу контрактного виробництва аптечної мережі Ольга Косій.

На сьогодні в Україні є лише один офіційний виробник гематогену. А от похідних однокореневих назв – як піску морського. Тут вам і «Гематохелп», і «Гематовіт», і «Гемаглобінчик», і вже зовсім креативні «Гематогеша», «Гематогоша», «Гематоням», «Гена і ген» і вже геть незрівнянний «Гематогеній».

Про свої батончики з альбуміном розповів в одній з найбільших аптечних мереж країни. Вони розробили рецептуру в Харкові, а виготовляють продукт у сусідів.

Він виробляється в Білорусі, де збережено виробництво харчового альбуміну з достатнім відсотком заліза, – розповіла Ольга Косій.

На сьогодні «Гематоген» існує у статусі біологічної добавки. Наявність альбуміну – спеціальної речовини із крові корів – головна вимога до гематогену. А його неприємний смак маскують цукром, згущеним молоком та крохмалем.

Такі солодощі не захищають від реальної небезпеки, оскільки за словами педіатрів, тварини хворіють на лейкоз. Тож брати такий батончик навіть на перекус педіатри не радять.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Теги: Гематоген
Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень