Що потрібно мати вдома на випадок аварії на АЕС? МОЗ оприлюднив перелік необхідного

Та алгоритм дій у разі небезпеки

На випадок надзвичайної ситуації, а саме поширення радіації, необхідно бути готовим та заздалегідь підготувати певні речі, аби з мінімальною втратою для здоров’я пережити аварію.

Якщо у вашій місцевості трапилася радіаційна аварія, її можна перечекати в приміщенні. Якщо ви будете залишатися у будинку, а не в укритті, заздалегідь підготуйте: скотч, плівку, щільну тканину. 

Радіоактивний пил осідатиме на усіх можливих поверхнях, тому слід ущільнити вікна та двері. Після того – не підходьте до них близько.

Засоби гігієни

Коли ви зайдете у приміщення, необхідно змити з себе весь пил та бруд. Краще прийняти душ. Якщо немає такої можливості – вимийте руки, обличчя, відкриті ділянки шкіри. Намагайтеся не терти шкіру, аби уникнути потрапляння радіоактивних речовин у рану.

Пластикові герметичні пакети, змінний одяг та взуття

Коли ви змиєте із себе увесь пил, необхідно передягтися у чистий одяг. А попередній – акуратно скласти у пластикові пакети (найкраще – герметичні) та покласти його якомога далі від людей чи домашніх тварин.

Їжа та вода

Варто заздалегідь подбати про запаси їжі та води. Найкраще зберігати їжу у герметичних контейнерах. Пляшкова вода вважається придатною для пиття. Кип’ятіння води не знезаражує її, тож водопровідну воду можна використовувати лише для миття.

Лікарські засоби

Вам потрібно заздалегідь подбати про ліки, які необхідні вам по стану здоров’я. Йодид калію слід приймати лише, якщо ви отримали таку вказівку від органів влади чи ДСНС. Приймати йодид калію «для профілактики» без потреби – неприпустимо. Це може зашкодити вашому здоров’ю.

Засоби зв’язку

Влада сповіщатиме про події та даватиме вказівки. Тому необхідно подбати про мобільний інтернет, телебачення та радіоприймач, що працює від батарейок, у разі аварії на електромережах. Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел.

Також варто зібрати усі документи – вони можуть знадобитися у разі евакуації.

Аби захистити себе від впливу радіації необхідно дотримуватися трьох простих правил – перебувати в укритті, стежити за офіційною інформацію та виконувати вказівки органів влади.

Джерело: МОЗ України

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень