Що не можна робити під час грози, щоб не накликати влучання блискавки: народні прикмети

Прикмети наших пращурів

Блискавка досі залишається одним з найзагадковіших явищ природи. За старих часів ходило повір'я, що гроза - Божа кара, а блискавка - головна помічниця у справі вершения доль.

Вважалося, якщо блискавка вбила жінку, то вона була страшною грішницею, а якщо розряд влучив у чоловіка, то він був праведником, і сам Бог покликав його до себе на службу.

Якщо при грозі блискавка влучила в якийсь предмет, вірили, що за ним або в ньому знаходився в цей момент біс.

Якщо уражений блискавкою предмет згорав і на його місці залишався попіл, то вірили, що чорт убитий «божою рукою».

Тому будинки, в які потрапляла блискавка, не поспішали гасити. Та й загасити пожежу, що зайнялася від правиці Божій, за повір'ями, можна було тільки молоком.

Також наші предки вірили, що в момент блискавки й грому не можна дивитися у дзеркало. Вони вважали, що гроза відкриває двері у потойбічний світ і злі духи можуть потрапити у наш світ через дзеркала.

Раніше люди вважали, що після грози уся вода отримує цілющу силу, навіть дощова. Тому була традиція виходити на вулицю та вмиватися краплинами дощу.

А щоби залучити достаток, потрібно перераховувати гроші у момент, коли вдаряє блискавка.

Також, важали, що в розпал грози не можна ходити з розпущеним волоссям і в короткій сукні, всі справи теж намагалися відкласти на потім.

Йти чи їхати посередині дороги в грозу було великим гріхом, а ховатися під одиноким деревом - дурістю.

Щоб застерегти себе від божого гніву наші предки користувалися різними засобами. Говорили, що чорна тварина - кішка, корова або півень рятують своєю енергетикою господарів.

А щоб блискавка не вдарила в будівлю, в щілини під дахом, віконні прорізи або лиштви встромляли березові гілочки, освячені на Трійцю.

Джерело 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олеся Шевчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень